Nagycsaládosok tüntettek a radar ellen Pécsett

2007.03.29. 21:04

Nagycsaládosok tüntettek a Tubesre tervezett katonai lokátor építése ellen Pécsett csütörtökön. A demonstrálók többségében a tervezett beruházáshoz legközelebbi, istenkúti városrészben lakó nagycsaládosok, akik, mint mondták, maguk és gyermekeik egészségét féltik.

A demonstráció mintegy háromszáz résztvevője, köztük a beruházást ellenző civil szervezetek képviselői transzparensekkel a kezükben a belvárosi Jókai térről az Uránia mozi elé sétáltak, hogy kinyilvánítsák: nem akarnak radart a baranyai megyeszékhelyhez közeli hegy csúcsára.

A demonstráció előzménye, hogy a lokátor építésével kapcsolatos március 4-i pécsi népszavazás érvénytelen lett, miután azon csak a választók 32,51 százaléka vett részt. Az érvényes voksot leadott polgárok 94,3 százaléka elutasította és mindössze 5,7 százaléka támogatta a fejlesztést.

Az érvénytelenség okán a kormány néhány nappal később úgy döntött: a Tubesen épül meg a lokátor.

A pécsi közgyűlés jobboldali koalíciója a lokátort elutasító több mint 38 ezer ember véleményére tekintettel március 22-én az építés helyszínére vonatkozó változtatási tilalom elrendelésével próbálta akadályozni a beruházást, de az előterjesztést a képviselő-testület baloldali és liberális tagjai nem szavazták meg, így az nem léphetett hatályba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK