Alaptalanok a hírek Göncz leváltásáról

2007.03.31. 12:40

Cáfolja a Kormányszóvivői Iroda a külügyminiszter menesztéséről szóló lapértesülést. Az egyik internetes lap azt írta, hogy Gyurcsány Ferenc Simonyi András washingtoni nagykövetet szánja Göncz Kinga helyére.

Szombaton a Kormányszóvivői Iroda azonban azt közölte, hogy semmi valóságalapja nincs a sajtóban megjelent értesüléseknek Göncz Kinga menesztéséről. " A külügyminiszter személyével kapcsolatban megjelent találgatások nem tükrözik a miniszterelnök szándékait" - fogalmaz a közlemény.

Csütörtökön a hvg.hu külügyi forrásokból származó értesüléseire hivatkozva azt írta: "Gyurcsány Ferencnek tervei vannak Simonyi András washingtoni nagykövettel, akit Somogyi Ferenc, az előző Gyurcsány-kormány külügyminisztere vált fel. Simonyit szánja a kormányfő a külügyminiszteri posztra, Göncz Kinga utódjául".

A hvg.hu szerint Simonyi már "tapogatózik elfogadhatósága felől" vezető külügyeseknél. Információik szerint a jelenlegi washingtoni nagykövet SZDSZ-es színekbe lépne fel, a liberális párt ugyanis beáldozná Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert, mert megrendült vele szemben a koalíció bizalma.