Törvényi védelem alá helyezné az árpádsávos zászlót a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A szervezet szombaton a várban tartott Árpád-napi demonstrációt az általa nemzeti jelképnek tartott lobogóért.

Mintegy 300 ember részvételével tartott "Árpád-napi" vonulásos demonstrációt a Jobbik Magyarországért Mozgalom a budai Várban szombat délután azért, hogy a turulmadarat, a Szent Koronát és az árpádsávos zászlót vegyék törvényi védelem alá.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a rendezvényen felolvasta azt a hét pontból álló követelést, melyet a köztársasági elnöknek címeztek, és amelyben "Árpád népe nevében" azt szeretnék, hogy aki a három, véleményük szerint nemzeti jelképet meggyalázza, egy évig terjedő börtönbüntetést kaphasson.

A Jobbik kezdeményezte, hogy 2007 "Árpád éve" legyen, emellett árpádsávos mozgalmat indítanak, amelynek keretében Magyarország valamennyi önkormányzatának árpádsávos zászlót adnak át - mondta Szegedi Csanád, a szervezet alelnöke. Orbán Éva, aki az árpádsávos zászló történetéről könyvet írt, azt hangoztatta, az Árpád-házi királyi zászló egy történelmi jelkép, amely a magyar nép történelmét idézi, nem pedig a második világháborús időszakot, amikor a nyilasok pártjelképként használtak.

A Jobbik vonulásos demonstrációja, amely a Kapisztrán tértől az elnöki palotáig tartott, rendbontás nélkül ért véget.