Kergemarhakór idején is mert tőgypörköltet enni Angliában Orbán Viktor Fidesz-elnök - derül ki a politikus feleségének, Lévai Anikónak új szakácskönyvéből. A receptgyűjteményben családi anekdoták és fényképek váltakoznak a bocskoros vargányaleves vagy például a rácsos linzer elkészítésének fortélyaival.

Családi történetekkel színesített szakácskönyvet jelentetett meg Lévai Anikó A konyhaablakból címmel. "Férje foglalkozása politikus" - így mutatták be a közönség soraiban nagy derültséget keltve a hétfői könyvbemutatón a szerzőt, aki Orbán Viktor volt miniszterelnök, Fidesz-pártelnök felesége. A kötet közel 200 receptet sorakoztat fel évszakok alapján csoportosítva, de az előszót jegyző Szőcs Géza szerint nem elsősorban az ételek miatt veszik majd meg a színes fotókkal teli kiadványt.

"Ne tegyünk úgy, mintha nem éppen azt várnánk ettől a könyvtől, hogy titkokat tudunk meg belőle" - mondta Szőcs a bemutatón. Ilyen "titok" lehet például a fiatal Orbán házaspár kalandja a palóclevessel és Szájer József hat hónapos kislányával. Lévai ugyanis felidézi, hogyan etették meg húsz évvel ezelőtt a gondjaikra bízott csecsemőt a könnyűnek nem mondható étellel puszta jó szándékból.

A veszedelmes tőgypörkölt című fejezet meg arra az esetre emlékezik, amikor a kergemarhakór idején egy angol vendéglőben járva Orbán Viktor a pincér legnagyobb megrökönyödésére velővel és marhamiriggyel tálalt tőgypörköltet rendelt, és jóízűen el is fogyasztotta. A lecsó és a chili con carne receptje közé ékelve kapott helyet az az epizód, amelyben Bartholomeiosz pátriárka diakónusa gondnoknak nézte Orbán Viktort, és mindenáron meg akarta javítattatni elromlott mobiltelefonját az edzésről épp hazaérkező, sportnadrágos miniszterelnökkel.

Az Orbán család magánéletébe nemcsak történetek, hanem fotók is engednek bepillantást. Az ételekről készült fényképeket váltva fel-felbukkan a horgászó, gombászó vagy éppen Arnold Schwarzeneggerrel kezet rázó Fidesz-vezető.

Szőcs Géza az előszóban és a bemutatón is igyekezett előre kivédeni, hogy pártpolitikával hozzák kapcsolatba a szakácskönyvet. Szerinte a könyvnek ott van a helye "mindenki könyvespolcán, függetlenül attól, hogy ki melyik párt híve". Ugyanakkor bármennyire is magánéletre fókuszálnak a történetek, akadnak aktuálpolitikai szinten is értelmezhető kiszólások, például egy képaláírásban: "Angliában nem eltörölni és átírni próbálják, éppen ellenkezőleg: nagy tiszteletben tartják a múltat és a törvényeket." Szőcs meg is jegyezte: számítanak támadásokra a könyv kapcsán, szerintük egyesek "ócsárolni, gúnyolni" fogják.

Janecskó Kata