Fodor Gábor helyét keresik az SZDSZ-ben

2007.04.02. 16:59

Biztosan kap valami meghatározó posztot az elnökválasztáson pár szavazattal alulmaradó Fodor Gábor az SZDSZ-ben - állítja kampánystábjának vezetője, de azt nem árulja el, hogy mi lehet ez a pozíció. Több szabad demokrata politikus is azt mondta eközben, hogy az eddig Kuncze által irányított parlamenti frakció élére a legesélyesebb Eörsi Mátyás lehet.

A pártelnöki poszt után az SZDSZ parlamenti frakciójának éléről is távozik Kuncze Gábor - jelentette be hétfőn a korábbi pártelnök hivatalosan, amint már korábban is tudni lehetett. Vele együtt távozik kiemelt helyettese, Pető Iván is. Kuncze és Pető lemondása az új frakcióvezető és helyettes megválasztásával válik hatályossá, ez Kuncze szerint a jövő hét pénteken történhet meg. A képviselőcsoport élére addig írásban tehetik meg a jelöléseket a tagok. Kuncze nem bocsátkozott találgatásokba, hogy ki lehet az utódja a frakcióban.

Elvileg szóba jöhet a szombati elnökválasztáson vesztes Fodor Gábor, de egyelőre nincs döntés. Ugyanakkor több, az [origo] által megkérdezett SZDSZ-es politikus egybehangzó véleménye szerint a posztra Eörsi Mátyás a legesélyesebb, aki a szombati tisztújításig a párt ügyvivője volt. Eörsi arra a kérdésünkre, hogy szóba került-e lehetséges frakcióvezetőként, azt mondta, még csak ma indult el a jelölési folyamat. Ha azonban jelölnék, vállalná a posztot - mondta az [origo]-nak.

"Ez nem pozíciókról szól" - hárította el Fodor Gábor a kérdésünket, hogy milyen poszton tudná magát elképzelni. A rendkívül szoros versenyre utalva az ügyvivő azt mondta, ő nyertesnek érzi magát, hiszen a pártvezetés akaratával szemben, "ellenszélben" tudott jó eredményt elérni. "Hihetetlen erőt érzek magam mögött"- mondta Fodor, hozzátéve, hogy immár megkerülhetetlen tényezővé vált az SZDSZ-ben. A választási eredménnyel Fodor szerint a tagság kinyilvánította, hogy a párt hagyományos értékeit nem lehet "zárójelbe tenni".

Hasonlóan vélekedik Gulyás József képviselő is, aki Fodor elnökjelölti kampányát irányította. Mint mondta, Fodor Gábor egyértelműen a párt második emberévé vált. Az SZDSZ-ben ugyanakkor hivatalosan nincs elnökhelyettes vagy alelnök, egy ilyen posztot pedig csak a küldöttgyűlés hozhatna létre. Az új elnöknek Gulyás szerint meg kell egyeznie a néhány szavazattal alulmaradt jelölttel, mert ha "passzivitásba tolja" a belső ellenzéket, nem tudja megvalósítani a párt megújítására vonatkozó terveit.

A "hogyan tovább?" kérdéséről Kóka János és Fodor már hétfőn egyeztetnek, de Gulyás szerint nem elsősorban egy pozícióról van szó, hanem arról, hogyan tudják összeegyeztetni a politikai célkitűzéseiket. "Ügyek jönnek majd - ingatlanadó, energiapolitika, több biztosító -, amelyekben egységes álláspontot kialakítani" - mondta Gulyás, aki szerint szerdára dőlhet el, milyen poszton dolgozik tovább Fodor.

Fodor számára egy lehetőség, hogy miniszterként belép a kormányba. Erre alkalma is lenne, hiszen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban azt mondta, a koalíciós pártok tisztújítása után vizsgálja meg, szükség van-e személycserékre. Fodor több támogatója azonban úgy véli, nem lenne szerencsés, ha kormányzati tisztséget vállana, mert csak egy lenne a miniszterek közül, illetve az SZDSZ-es miniszterek közül is a csak második Kóka után. Eközben pedig beszűkítené a megszólalási lehetőségeit egy szakpolitikára.

Az SZDSZ elnökévé szombaton - egy döntetlen forduló után mindössze 13 többletszavazattal - Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert választotta a párt küldöttgyűlése. Közvetlenül az eredmény kihirdetése után mind Kóka, mind ellenfele, Fodor Gábor az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Kóka azt is mondta korábban, hogyha ő nyer, akkor Fodor olyan pozíciót kaphat, amilyet akar, később azonban ezt finomította, mondván, a posztokról a párt testületei döntenek.

Kovács Áron

KAPCSOLÓDÓ CIKK