Osztrák szeméthegy aggasztja a szentgotthárdiakat

2007.04.02. 14:46

Több tonna lakossági szemetet találtak magyar természetvédők Szentgotthárdtól nem messze, a határ osztrák oldalán álló biomassza-erőmű közvetlen közelében. A természetvédők szerint a hulladék tárolása szabálytalan, szennyezés kerülhet a talajvízbe és a Lapincs folyóba is, a szentgotthárdiak pedig az esti órákban terjengő savanyú szagról beszélnek.

150-200 tonna szemetet találtak a természetvédők szombaton egy biomassza-erőmű mellett, amely a határtól csupán száz méterre található, a határ osztrák oldalán. A civilek azt állítják, hogy már a hulladék tárolása is szabálytalan, ráadásul az erőműben az engedélyek alapján csak faanyagot lehetne elégetni.

Igaz, a szervezetnek csak a szemét létezésére - és nem szabálytalan elégetésére - vannak bizonyítékai, de a Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) honlapján közzétett nyilatkozat szerint a helyi lakosok már egy ideje beszélnek a szabálytalan égetésről. A közleményben az áll, hogy több lakos is panaszkodott a városban este és kora reggel terjengő savanyú, kellemetlen szagra, és a biomassza-erőmű kéményéből is a fehér helyett időnként szürkésfekete füst száll.

A szervezet ugyanakkor nemcsak a szabálytalan égetés, hanem a hulladékhegy létezése ellen is tiltakozik. A civilek által felkért szakértő szerint a helyszínen készült fotókon égetésre előkészített kommunális hulladék látható, amelyben papír, műanyag, gumi és egyéb "könnyű frakciók" találhatók.

A környezetvédők azt mondják, hogy a hulladék közelében orrfacsaró a bűz, és alig lehet megmaradni a sok légy miatt. A civilek szerint a szabadban történő tárolás teljesen szabálytalan, ráadásul az esővel nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a talajba és a közelben lévő Lapincs folyóba.

Woki Zoltán, a civil szervezet egyik tagja az MTI-nek azt mondta, hogy a határ közelében található szeméthegy azért is sokkolta a helyieket, mert feltételezhető, hogy az erőműben a biomasszával együtt régóta égetnek szemetet is - amire viszont az erőműnek nincs engedélye. Hozzátette: a szentgotthárdiak már nem bíznak az osztrákokban, akik szerinte évek óta szennyezik a Lapincsot és a Rábát. A közlemény szerint  a térség lakói számára ezek után hiteltelenné vált az osztrák BEGAS AG által a tervezett hulladékégetőről adott valamennyi információ.

Ahogy az [origo] korábban tudósított róla, a határ menti ipari parkba az osztrák cég a biomassza-erőmű mellé egy új hulladékégetőt is építene. A terv ellen annak nyilvánosságra kerülése óta tiltakoznak a szentgotthárdiak, mivel szerintük a határ másik oldalára, de a várostól csak néhány száz méterre tervezett hulladékégető füstje az északnyugati széljárás miatt őket fogja mérgezni.

Bár a cég szerint az új hulladékégető a legmodernebb technológiával épülne fel, a civilek szerint azok az üzemek is megfelelnek az uniós normáknak, amelyek hosszú ideje szennyezik a Rábát és a Lapincsot. Mivel a biomassza-erőmű is a BEGAS AG tulajdonában van, a civilek által feltételezett szabálytalanság a tervezett hulladékégető ellen tiltakozóknak újabb érveket szolgáltathat. 

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK