Mégis lehet golyóálló mellényben sétálgatni

2007.04.04. 16:45

A hatálybalépése előtt visszavonta a kormány azt a rendeletmódosítást, amely a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök közé sorolta volna a golyóálló mellényt és a sisakot.

Szabálysértését követett volna el a február 28-i kormányrendelet módosítás szerint az, aki  "lövedékálló és szúrásálló védőmellényt, sisakot, vértet" viselt volna az utcán. Csakhogy a március 28-i hatálybalépés előtti utolsó pillanatban a gazdasági minisztérium által készített jogszabályt visszavonták, ami a rendészeti minisztériumnak köszönhető - közölte az [origo]-val Soós László, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője.

Mint Soós elmondta, semmi nem indokolta, hogy az élet és a testi épség védelmére szolgáló mellény és sisak a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök közé kerüljön. Az pedig a főosztályvezető szerint félreértés volt, hogy a gazdasági tárca egy uniós jogszabályra hivatkozott.

Közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet örömmel nyugtázta a visszavonást. Mint írták, már korábban is furcsa volt számukra, hogy a kormány kizárólag védekezésre alkalmas felszereléseket emelt az olyan közbiztonságra veszélyes eszközök közé, mint a dobócsillag, ólmosbot, boxer vagy éppen az elektromos sokkoló.

KAPCSOLÓDÓ CIKK