Orbánt a pörkölttől, Gyurcsányt a máglyarakástól féltik

2007.04.06. 8:25

Mit kap otthon enni Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc? A feleségek receptjei alapján a Fidesz elnökének "mindegy, csak nehéz legyen", míg a miniszterelnök asztalára még a hagyományos magyar ételek is megreformálva kerülnek. Az [origo] Lévai Anikó szakácskönyvét és Dobrev Klára kedvenc receptgyűjteményét elemezte egy szakács és egy dietetikus segítségével. A szakács aggódik Orbán miatt, a másik szakértő nem esett kétségbe.

"A könnyű gyomor, a jó kedély és a helyes politikai döntések összefüggenek" - véli az [origo] szakácsa, Kaldeneker György, aki tapasztalt ezen a téren, a kanadai nagykövetség séfjeként ugyanis sok politikusnak főzött. Annak kapcsán kérdeztük meg, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök felesége, Lévai Anikó a héten szakácskönyvet jelentetett meg, A konyhaablakból címmel.

A könyv egyébként nem csak gasztronómiai, hanem politikai szempontból is érdekes, ugyanis tele van Orbánnal kapcsolatos sztorikkal és őt ábrázoló képekkel: Orbán és Kohl, Orbán és Blair, Orbán és Klicsko, Orbán és Shwarzenegger, Orbán és Bartholomeiosz. A pátriárkával közös fotó egyébként a lecsó és a chili con carne között található. (A Fidesz sajtóosztályán érdeklődésünkre közölték, hogy a pártban nem is igen tudtak a könyvről, nemhogy közük lenne hozzá.)

Kaldeneker György szeme elsőként Az én konyhám című bevezető rész feletti képen akadt meg, amelyen Lévai Anikó látható egy cheavinggel. Ez egy ipari vendéglátásban használt, ételt melegen tartó betét, ami már csak mérete okán sem használható egy családi ház konyhájában - mondta a szakács, aki szokatlanul bőségesnek találta a fotón látható ételsokaságot is: Wellington-bélszín, bőrös sült malac, spenót-püré, céklasaláta, plum-puding és így tovább. "Profi szakácsnak, profi konyhában is 15 óra" - jegyzi meg Kaldeneker, mennyi munka egy ilyen asztalt összehozni.

Más elemek sem tetszettek a szakácsnak: az egyik fotón az látszik, hogy egy kínai  teáscsészében van a gombaétel, egy másikon pedig mirelit kroketteket is látni. Kaldeneker szerint utóbbiak furcsán mutatnak egy főzésre buzdító kiadványban. (A képek egy része bevallottan a távirati iroda archívumából származik.)

Aggódik a szakács

A könyvben szereplő recepteknek csak egy része Lévai Anikó sajátja, másokét is tartalmazza a kiadvány. A szerző azt írja, hogy szülei tanyájáról hozza a szárnyast, férje falujából meg a friss, habos tejet, így "nem pusztán az egészséges életnek, vagy a bioétkezésnek hódolunk, hanem naponta teszünk hitet egész eddigi múltunk, közös sikerekkel és kudarcokkal teli történetünk mellett".

Ami a receptekből kirajzolódó étkezést illeti, a szakács és a dietetikus is más választ ad arra a kérdésre, hogy mindez így egészséges-e? Kaldeneker - hangsúlyozva, hogy nem politizál - egyenesen azt állítja: "Azok, akik csak és kizárólag egy nehéz ételeket tartalmazó könyvből táplálkoznak, nem biztos, hogy megérik az ötvenet". (Szerettük volna megtudni, hogy Lévai Anikó mit főz otthon a leggyakrabban a családnak, de a feleség időhiányra hivatkozva nem válaszolt kérdéseinkre. Orbánról azonban közismert, hogy sportol, és időnként böjtöl is. Utóbbiról részletek keretes anyagunkban.)

Megkértük Nógrádi Katalint, az [origo] Egészség rovatának több évtizedes kórházi múlttal rendelkező dietetikusát is: előbb véleményezze a politikuscsalád táplálkozási szokásait a receptkönyv alapján, aztán adjon tanácsot nekik.

Vélemény: "Kifejezetten csak az egészséges embereknek ajánlom ezt a szakácskönyvet, olyanoknak nem, akik táplálkozási eredetű betegségben szenvednek. Előnye ugyanakkor a kötetnek, hogy számos, mindenki által ismert ételt tartalmaz, ami mellett a több évszázados  magyar konyhaművészetből kikopóban lévő ételeknek is benne van a receptje (puliszka, erdélyi receptek stb.). Emellett szintén jó szívvel ajánlható angolszász ételekről is olvashatunk."

Tanács: "Mivel sok energiát, szénhidrátot, zsíradékot tartalmaznak ezek az ételek, fontos, hogy amikor nem otthon, s nem ebből a könyvből készült ételeket fogyaszt a család, kompenzálni kell könnyű ételekkel a táplálkozást. Amikor viszont  ebből a könyvből készül a vacsora, vagy a hétvégi ebéd, kisebb, nagyjából kétharmadnyi adagokat szabad csak megenni ezekből."

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK