Felháborodott egy mozgássérült terhes nő, miután a TV2 visszautasította jelentkezését az "1 a 100 ellen" című műsorába. A csatorna munkatársa arra hivatkozott, hogy nem tudják megoldani a szerepeltetését. A nő szerint csak egy székre és némi empátiára lett volna szükség. A tévé szerint nagyon megterhelő a felvétel, egy terhes nőnek túlságosan kockázatos lenne.

"Engedélyeinket és a hatályos munkavédelmi előírásokat figyelembe véve, sajnos, nem tudjuk megoldani szereplését" - válaszolta a TV2 szerkesztője Garbóczi Évának, a Tokaj és Környéke Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnökhelyettesének, aki a Sváby András által vezetett, nemrég nagy költséggel és reklámhadjárattal beharangozott 1 a 100 ellen című vetélkedőbe jelentkezett. A csatorna munkatársa arra hivatkozott, hogy nem tudják vállalni a felelősséget fizikai épségéért a stúdióban. Ez abból levélváltásból derül ki, amelyet a mozgáskorlátozott nő tett közzé a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége honlapján.

"Eredetileg a férjem jelentkezett a játékra" - mondta az [origo]-nak Garbóczi Éva. Mivel a válogatás előtt külön jelezték a lehetőséget, elkísérte a férjét. Elmondása szerint a helyszínen a csatorna egyik munkatársa kérdezte meg tőle, hogy szeretne-e játszani, amire igent mondott. A tesztje hibátlan lett, de az elbeszélgetésen már arról kérdezték, hány hónapos terhes lesz a felvétel idején, illetve tud-e egy napig egy helyben állni. Garbóczi azt javasolta, hogy berakhatnának egy széket a díszletbe, így vállalni tudná a felvételt.

A válogatáson nem mondtak egyértelmű igent vagy nemet, csupán azt ígérték, másnap felhívják. Ehelyett azonban csak egy e-mailt kapott, amelyben a már említett indokokkal elutasították a jelentkezését. Magyarázatként hozzátették még, hogy már az is "felveti azt a kérdést, bekerülhet-e a játékba", hogy kísérőként érkezett a válogatásra. Garbóczi szerint hat hónapos terhessége nem gátolhatja a részvételben, és egy kis empátiával megoldható lenne, hogy az alsó sorok valamelyikébe egy bárszéket rakjanak.

A műsor főszerkesztője Garbóczi észrevételeire reagálva levélben - amelyet a mozgáskorlátozott nő az  [origo]-hoz eljuttatott - utasította vissza a diszkrimináció vádját. Szerinte az előrehaladott terhesség az oka az elutasításnak. A főszerkesztő szerint munkatársuk hibázott, amikor jelentkezési lapot adott a kísérőként érkező nőnek. Ugyanakkor azt írta, az egész napos forgatás - már csak a reflektorok hője miatt is - nagyon megterhelő, és emiatt nem tudják vállalni felelősséget. A játék díszlete pedig nem akadálymentes, azon a közlekedés még az egészséges embereknek is nehézséget okozhat - hívta fel a figyelmet a szerkesztő.

Lóránt Gergely, a TV2 marketing- és PR-vezetője az [origo]-nak azt mondta, a műsor készítői a helyzetnek megfelelően jártak el. Lóránt szerint nem a fogyatékosság, hanem a terhesség által jelentett kockázat miatt nem engedték játszani Garbóczit, ahogy más, előrehaladott állapotban lévő várandós nőket sem. Garbóczi ugyanakkor egyik levelében jelezte, panaszt fog tenni az illetékes minisztériumnál is az ügyben.

Kovács Áron