Gyurcsány Ferenc miniszterelnök áll áprilisban is a politikusi rokonszenvlista végén - derül ki a Századvég és a Forsense közös felméréséből. A kutatás szerint megmaradt, de nem nőtt tovább a Fidesz előnye. A többség úgy érzi, hogy nem mennek jól a dolgok az országban, és sokan szeretnék, ha új, a jelenlegi pártoktól független erő kerülne kormányra.

Még mindig erős a Fidesz előnye az MSZP-hez képest a biztos szavazók körében, de az ellenzéki párt támogatottsága nem erősödött tovább az elmúlt hónapban - derült ki a Századvég és Forsense április eleji felméréséből. A biztosan szavazók 52 százaléka voksolna a Fideszre, ha most vasárnap lennének a választások. A szavazatok 36 százaléka jutna az MSZP-nek, az MDF 6 százalékkal átlépné a parlamenti küszöböt, az SZDSZ viszont a maga 4 százalékával alatta maradna.

A politikusok rokonszenvlistája alig változott a januári eredményekhez képest. Az élen Szili Katalin házelnök áll, őt Dávid Ibolya MDF-pártelnök követi. Az utolsó hét helyből hatot kormánypárti politikusok foglalnak el. A kivétel Semjén Zsolt KDNP-elnök, aki az utolsó előtti helyet kapta a sereghajtó Gyurcsány Ferenc előtt. Gyurcsányt viszont két százalékkal (38) többen tartják alkalmasnak a miniszterelnöki posztra, mint Orbán Viktort (36 százalék). A válaszadók egyötöde szerint egyikük sem alkalmas a pozíció betöltésére.

A kutatásban arra is rákérdeztek, mennyire érzik közelinek magukat az emberek az egyes parlamenti pártokhoz. Mindegyik párt esetében többen vallották magukat távolságtartónak, de a Fidesz esetében voltak a legtöbben - a megkérdezettek 35 százaléka - olyanok, akik közel érezték magukat a párthoz. A vizsgálat eredményei, a rokonszenv-ellenszenv mutatók szerint az emberek az MDF-et inkább a kormánypártokhoz érzik közel állónak, semmint az ellenzékhez.

Az általános közérzet nem változott lényegesen a március 15-e utáni felméréshez képest, a válaszadók 57 százaléka 1-es vagy 2-es osztályzattal értékelte azt, hogy "hogyan mennek a dolgok" az országban. Az MSZP és a Fidesz szavazói között itt is jelentés eltérés mutatkozik, a kormánypártiak kevésbé borúlátóan ítélik meg a helyzetet. A demokrácia magyarországi helyzetével a megkérdezettek túlnyomó többsége, 61 százaléka elégedetlen.

A legtöbben azt szeretnék, ha a jelenlegi pártoktól független új erő kerülne kormányra, a megkérdezettek 31 százaléka örülne ennek. Az új formációt jóval nagyobb arányban támogatnák a fideszes, mint a szocialista szavazók. A kormány munkájára a válaszadók 62 százaléka adott negatív értékelést, az ellenzékre vonatkozóan ez az arány 58 százalék. Bár a felmérés szerint nem tapasztalni kormányváltó hangulatot, a megkérdezettek nagy arányban gondolták azt, hogy a környezetükben a kormánypártiakhoz képest túlsúlyban vannak a kormányváltásra vágyók.

Az SZDSZ elnökválasztó kongresszusáról a válaszadók 77 százaléka hallott, és közülük 84 százalék azt is tudta, kit választottak meg végül. A vélemények erősen megoszlottak arról, hogyan befolyásolja majd az új elnök személye a párt szavazótáborát. Az emberek negyede szerint növekedni fog az SZDSZ támogatottsága, hatoduk csökkenést jósol, 40 százalék stagnálásra számít. A relatív többség szerint inkább előnyöket jelent a párt számára Kóka János megválasztása. Közel ugyanannyian várják az új elnöktől, hogy közeledjen pártjával az MSZP-hez, mint amennyien a jelenlegi távolság megtartását szeretnék. Csak igen kevesen vannak, akik nagyobb távolságtartást várnának.