Nyomravezetői díj segítségével sikerült megtalálni az évek óta hiába keresett Mehmet Karcsikát, akit török édesapja csempészett ki az országból 2004-ben. Az édesanya azóta nem látta a kisfiút, aki vasárnap délután megérkezett Magyarországra. A gyerek egyelőre nagyon riadt, és folyton az édesapját keresi.

Megtalálták a két és fél éve elrabolt Mehmet Karcsikát - közölte az [origo]-val a kisfiú keresésének ügyét felkaroló Egymásért Egy-Másért Alapítvány munkatársa. A kisfiút repülőgéppel hozták Magyarországra, vasárnap 16 óra után érkezett meg Ferihegyre. A gyerek megtalálásának körülményeit a repülőtéren tartott sajtótájékoztatón ismertették, amelyen Karcsika és az édesanyja is részt vett.

Az alapítvány egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy egymillió forintot, azaz négyezer eurót fizetnek annak, aki elvezeti őket a 10 éves gyerekhez. A nyomravezetői díjról szóló bejelentést a gyerek édesanyja tette meg az isztambuli sajtóban. Végül a díj kitűzése segített, jelentkezett nyomravezető, a segítségért azonban 5000 eurót kértek, így az összeget ki kellett egészíteni - mondta Földi Szabó László, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetője vasárnap a reptéren tartott sajtótájékoztatón. 

A nyomravezetői információ alapján péntek éjszaka került sor az akcióra: a török hatóságok letartóztatták a gyerek édesapját, aki ellen nemzetközi és török elfogatóparancs is érvényben volt. A kisfiút így tudták elhozni az apja házából. Édesanyja kiutazott hozzá Isztambulba, így vasárnap együtt jöttek vissza Magyarországra. Az alapítványnak állítólag már korábban tudomása volt róla, hogy a gyerek nyomára akadtak a török hatóságok, de a kisfiú édesanyját csak szombaton értesítették.

Karcsika a sajtótájékoztatón riadtnak és sértődöttnek látszott. A tízéves kisfiú nem beszél magyarul, de az édesanyja elmondása szerint megérti, amit magyarul mondanak neki. Újságírói kérdésre az édesanya elmondta, hogy a gyerek megismerte őt találkozásukkor, de időbe telik amíg megszokja új otthonát. A kisfiú törökül annyit mondott, hogy hiányzik neki az édesapja és szeretne visszamenni hozzá - a gyerek szavait édesanyja fordította magyarra. Viselkedésén látszott, hogy megviselték a történtek.

A kisfiú apját a pénteki akció óta elengedték a török hatóságok, valószínű, hogy az eredetileg kétszer hat hónapos börtönbüntetését felfüggesztett büntetésre enyhítik. Karcsikának ma lehetővé tették, hogy telefonon beszéljen az édesapjával, és az anya vasárnap azt mondta, hogy a jövőben sem zárkózik el attól, hogy tartsák egymással a kapcsolatot. Arról is beszélt az édesanya, hogy most egy olyan időszak következik, amikor megpróbálnak összeszokni, de ha ez mégsem sikerülne, nem tartja kizártnak, hogy a gyerek visszakerüljön apjához. "Akkor fejet hajtok a sors előtt és visszaadom az apjának" - mondta az édesanya. Karcsika beilleszkedését pszichológus és orvos is segíteni fogja. A gyerek álla sebes volt, az édesanyja szerint a piros foltok allergia miatt jelentek meg az arcán.

Bogosné Pap Edina 2004 júniusában látta utoljára a gyereket, amikor török apja néhány napos láthatásra elvitte a kisfiút. Az akkor hétéves gyereket az apa nem hozta vissza, hanem kicsempészte az országból. Az apát, Tüysüz Mehmetet mindeddig nem találta meg a török rendőrség, pedig a férfi egy török újságírónak lehetővé tette, hogy többször is találkozhasson a fiúval. A találkozó után a riporter egy isztambuli lapban arról írt, hogy Karcsika jól érzi magát Törökországban, és nem vágyik vissza Magyarországra.