Csak részben tudott felkészülni a mentőszolgálat a kórházi átalakításokra - derült ki a mentőben meghalt mindszenti beteg esete nyomán. Hódmezővásárhely fideszes polgármestere közben kitart amellett, hogy az idős férfi az egészségügyi reform első áldozata, a szaktárca szerint azonban  a politikus ízléstelenül, mások gyászát megsértve vádaskodik.

"Nincs illúzióm azzal kapcsolatban, hogy a minisztérium a hódmezővásárhelyi orvosra, ha az nem megy, a mentősre vagy a szentesi orvosra akarja kenni a halálesetet" - közölte Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere az [origo]-val. Emellett Lázár megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint igenis a reform áldozata lett a pénteken, a szentesi és a hódmezővásrhelyi kórház között egy orvos nélküli mentőautóban elhunyt 67 éves férfi. Kérdésünkre, hogy mire alapozza ezt, Lázár azt mondta, hogy birtokában vannak a kijelentéseit alátámasztó információk. Ezekről azonban kérdésünkre sem volt hajlandó bármit is elárulni.

A mentők felmérik a helyzetet

Az Egészségügyi Minisztérium kedd délutáni közleménye szerint a polgármester "ízléstelenül, az alapvető emberi normák és mások gyászának megsértésével folytat politikai vádaskodást". A tárca a várhatóan 1-2 napon belül lezáródó vizsgálat eredményére vár. A minisztérium ugyanakkor már most hangsúlyozta, hogy a sürgősségi esetekben a beutalási rend nem változott, és a kórházi kezelőorvos szakmai felelőssége arról dönteni, hogy egy beteg szállítható állapotban van-e, vagy sem.

A kórházi rendszer április elsejétől változott meg. Megjelentek az úgynevezett súlyponti kórházak, amelyek állandó készenlétben vannak, és ellátják a legsúlyosabb eseteket is, míg más intézményekben leépítettek kórházi ágyakat. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kérdésünkre azt mondta, hogy amennyiben ennek nyomán egy adott körzetben jelentősen nő az OMSZ-től kért betegszállítások száma, az érintett mentőállomás kapacitását várhatóan fejleszteniük kell. Mint megtudtuk, az OMSZ - állítása szerint a mindszenti férfi esetétől függetlenül - az elkövetkező hetekben felméri, milyen változtatásokra lehet szükség.

Kérdésünkre, hogy miért nem tették ezt meg korábban, amikor ismertté vált, hogy mely kórházakat érintenek a leépítések, az egészségügyi minisztériumban azt felelték: az OMSZ maximálisan felkészült az április 1-i változásokra, de természetesen csak a tapasztalatok birtokában tudják levonni a tanulságokat. Így például azt, hogy szükséges-e egyes területeken belső átcsoportosítás a zavartalan betegszállítás garantálása érdekében.

Ma az OMSZ mintegy 800 mentőegységéből egyébként csak 150 az eset- és rohamkocsi, vagyis ennyiben van orvos is. Mint Győrfi elmondta, az "orvosos mentőkocsi" a világ több országában ismeretlen fogalom, a beteget a magyar mentőápolónak megfelelő szakemberek látják el és szállítják kórházba. Az OMSZ szóvivője hozzátette: az orvos irányította mentők számának növelése nem csupán pénzkérdés, hiszen sok helyen szakemberhiány tapasztalható. Arra a kérdésünkre az OMSZ-től nem kaptunk választ, hogy egy évben mennyi beteg hal meg a mentőautókban.

Saját felelősségére ment el a beteg

Az útközben meghalt, súlyosan asztmás férfi halálának napján, pénteken reggel nyolc óra körül lett rosszul először. Kihívták hozzá a háziorvost, aki beutalta őt a szentesi kórházba, ahova testvére vitte el kocsival. Mint azt Fenyves Ernő, a kórház főigazgatója az [origo]-nak elmondta, a vizsgálat után a kezelőorvos nem akarta elengedni a beteget, de ő saját felelősségére mégis elhagyta a kórházat. "Nem volt eszközünk arra, hogy visszatartsuk" - közölte Fenyves, aki elmondta, a kezelőorvos kellőképpen dokumentálta az esetet, ami igazolja őt.

A szentesi kórházból hazatért férfi mindszenti tanyája bejáróján rosszul lett, a kihívott mentő a hódmezővásárhelyi kórházba szállította. Április elseje óta Mindszent - akárcsak Hódmezővásárhely - a súlyponti szentesi kórházhoz tartozik sürgősségi ellátás szempontjából. A hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban mintegy fél órát tartózkodott a beteg. Ott megvizsgálták, s mint azt Kallai Árpád kórházigazgató a Népszabadságnak nyilatkozata, stabilizálták a krónikus légzési betegségben szenvedő férfi állapotát, majd ugyanazzal a mentőkocsival továbbküldték a szentesi kórházba. A beteg azonban útközben ismét rosszul lett, és a mentőkocsiban meghalt.

Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár több sajtótájékoztatóján elmondta korábban, hogy a sürgősségi ellátásra szoruló betegeket - ha nem a területileg illetékes kórházba szállította a mentő - addig kell kezelni az adott intézményben, amíg szállításra alkalmas állapotba nem kerülnek. Az államtitkár elmondta: ez fontosabb, mint hogy mielőbb a kijelölt területileg illetékes kórházba kerüljön a beteg. Kallai Árpádot egész nap nem tudtuk elérni. A várhatóan hét közepére lezáruló és minden szereplőt érintő vizsgálatot a tárca kezdeményezésére elkezdte az Egészségbiztosítási Felügyelet.

Lencsés Csaba