Elhúzódik Kaiser Ede tisztázása

2007.04.10. 10:23

Tolódhat Kaiser Ede perújítása, akit annak idején többek között a móri bankrablás miatt ítéltek el. Azóta a Nemzeti Nyomozó Iroda két új gyanúsítottat talált, emiatt Kaisert ügyvédje szerint felmenthetik a móri vádpont alól. Az illetékes ügyészség azonban nem akar perújítást addig, amíg az új gyanúsítottakból ténylegesen vádlottak nem lesznek.

Kaiser Ede perújítási kérelmének elutasítását kezdeményezte az illetékes Győri Fellebbviteli Főügyészség. Az erről szóló ndítványt már benyújtották a Fővárosi Ítélőtáblához. Kaiser Edét a 2002-es móri mészárlásért "nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntette" és más bűncselekmények miatt jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

Az ügyészség szerint ugyanis egyelőre nincs mód a perújításra. Ezt Kaiser Ede védői kérték - vagyis azt, hogy védencüket mentsék fel a móri vád alól, hiszen azóta új gyanúsítottjai vannak az ügynek. Az ügyészség szerint a perújítással azonban várni kell addig, amíg befejeződik a nyomozás az új gyanúsítottak, N. László és W. Róbert ügyében, és vádat emelnek ellenük. Ezután a Győri Fellebbviteli Főügyészség haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket - olvasható a szervezet közleményében.

Kaiser Ede védője, Dezső Antal február 22-én nyújtotta be a perújítási kérelmet. Az ügyvéd szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda újabb gyanúsításai olyan új tényt jelentenek, amelyek egy perújítás során Kaiser Ede felmentését valószínűsítik a móri vádpont alól.

Kaiser Ede 2005. október 25-e óta tölti tényleges életfogytig tartó szabadságvesztését. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint Kaiser ismeretlenül maradt társával kifigyelte a móri bankot, és 2002. május 9-én dél körül bementek a pénzintézetbe. Először Kaiser lelőtte a biztonsági őrt, majd társa a bankban tartózkodó további 7 embert lőtte le. Közben Kaiser a bank ajtajában őrködött és biztonsági őrnek kiadva magát elküldte az érkező ügyfeleket. Kaisert egyébként nem csak a móri ügy miatt ítélték el, hanem más súlyos bűncselekmények, rablások miatt is, amelyekben azonban beismerte bűnösségét.

A Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg N. Lászlót és W. Róbertet gyanúsítja a móri bankrablás elkövetésével. A két új gyanúsítottra a postásgyilkos keresésekor irányult az iroda figyelme.

KAPCSOLÓDÓ CIKK