Kudarcot vallott az a kanadai kampány, amelyet egy afgán származású, de magyar állampolgárságú férfiért indítottak, akinek a kiadatását kérte Magyarország: áprilisban visszakerült Budapestre. A férfit, aki tíz éve Kanadában él, itthon sokszoros sikkasztással gyanúsítják. Már elkezdődött a kihallgatása - úgy tűnik, tagadni fogja a bűnösségét. Az esetről a kanadai lapok is beszámolnak.

Kiadták Magyarországnak a Kanadába menekült Mohammed Naimot, akit itthon tizenötszörös sikkasztással és kétszeresen csalással gyanúsítanak - erősítette meg az [origo]-nak a rendőrség. A férfi Kanadában maradt családja nem is tudja biztosan, hogy az apa már Magyarországon van, mert - mint arról korábban már beszámoltunk - a családjától elszakítva február vége óta fogdában várta a kiadatási procedúra kimenetelét.

Miután a férfi kénytelen volt feladni magát a kanadai rendőrségen, ismerőseik az egyik szomszéd vezetésével akciót indítottak a Naim család megsegítésére. A kampányba kollégák, barátok és szomszédok is beszálltak. A helyi országgyűlési képviselő, Lloyd St. Amand is csatlakozott a segítő akcióhoz: többször is - azóta kiderült: hiába - levelet írt a Naim család ügyében a kanadai bevándorlási és az igazságügyi miniszternek.

A Brantford Expositor című lap szerint a család most, a kiadatás után abban bízik, hogy gyorsan lefolynak a tárgyalások a szerintük abszurd vádpontokban. A család szerint azért jöttek el Magyarországról, mert az apát jól menő autókereskedése miatt zsarolni kezdték.

Szembesíteni fogják

Az eddig kanadai menekültként élő férfi elleni gyanú tíz évvel ezelőtti bűncselekményekről szól. Nem sokkal azután, hogy 1997-ben a családjával elhagyta az országot, már nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene a magyar hatóságok kezdeményezésére.

A magyar rendőrség gyanúja szerint a férfi még Magyarországon - 1995 és 1997 között - nemegyszer nagy összegű kölcsönt vett fel magánemberektől. Emellett - állítja a rendőrség -, mint autókereskedő, nem fizetett ki több olyan embert, aki beadta az autóját a kereskedésbe. Mohammed Naim mindezek után váratlanul külföldre távozott. A sértettek nyilatkozatai alapján így állt össze a tizenötszörös sikkasztás és a kétszeres csalás gyanúja - mondta el az [origo]-nak a BRFK illetékese.

Mohammed Naim április 3-án érkezett haza. Akkor kihallgatták, de nem tett vallomást. Másnap már saját ügyvédje jelenlétében hallgatták ki, de felkészülési időt kértek a védekezésre. Jelenleg előzetes letartóztatásban van. A jövő hét folyamán szembesítik a sértettekkel, valószínűleg tagadni fogja a bűncselekmények elkövetését - mondták az [origo]-nak a BRFK illetékes osztályán.

Wirth Zsuzsanna