Arctalanságtól és rothadástól féltik Pestet olvasóink

2007.04.11. 10:25

Az autókra fúj és a rothadó régi épületek sorsán kesereg olvasóink többsége, akik a világ merész városairól szóló cikkünk kapcsán írták meg véleményüket arról, hogy milyennek látják a magyar fővárost. Sok olvasónkat bántja, hogy kevés a zöldterület, túl nagy a forgalom, ötletszerűen épülnek jobb-rosszabb üvegcsodák. A Nemzeti Színházat és a Művészetek Palotáját viszont többen is szeretik.

"Felhőkarcolót 'minden sarkon találsz'" - ábrándította ki a nagyszabású építkezések szerelmeseit egy győri olvasónk a bevállalós városokról szóló cikkünk kapcsán, melyben arról érdeklődtünk, milyennek látják olvasóink a fővárost, hogyan változtatnának rajta, milyennek képzelik jövőjét. "Szerintem ezek a modern szerencsétlen üvegépületek egyáltalán nem mennek egy történelmi belvárosba, szóval nem tudom, mit erősködnek ezek a 'külföldi sztárépítészek'. Az én szememben egy barokk vagy klasszicista épület sokkal többet ér, mint egy ilyen future kocka vagy akármi" - írta.

Nem csak a rendhagyó, vagy annak szánt épületekkel van azonban bajuk olvasóinknak. "Sok épület szúrja a szememet. Legrondább talán az új Lehel Piac" - panaszkodott egyikük. Igaz, megjegyezte azt is, lehet, hogy azért fúj pont erre az épületre, mert a környékén lakik. "A sok lakóparknak vagy ilyen-olyan háznak, kertnek, ligetnek nevezett jellegtelen épület sem tetszik - most frissen csillognak, de néhány évtized múlva majdnem ugyanolyan rút, sivár kockaépületek lesznek, mint a mostani nemszeretem lakótelepek" - toldotta meg a listát.

"Minden régi homlokzatot meg kell tartani. (Semmilyen kifogással se lehessen lebontani.)" - fogalmazta meg ellentmondást nem tűrően az egyik levélíró többek kívánságát. A pesti homlokzatok állapotán sokan keseregtek, mert a többség szerint ezek nagyrészt festésre, szépítésre, felújításra szorulnak.

Egyik levélírónk Prágával állította szembe Pestet. Prágában (melynek lakóit és a várost magát is úgy jellemezte: "nyugodtak, mégis merészek") ugyanis szigorúan védik a történelmi belváros képét a reklámoktól és az oda nem illő új épületektől, de Budapesten ez több olvasónk szerint is hiányzik. "Engem úgy általában zavar, hogy Magyarországon senki emberfia építkezőt nem érdekel, mi illik a környezetbe és mi nem" - írta egyikük.

A zöldterületek arányát szinte mindenki kevesellte. "Hogy mi hiányzik? Például zöld területek. Sok, nagy zöld terület" - fogalmazta meg többek álmát egyikük.

A legegyöntetűbb fellépés azonban az autósokkal szemben volt. "Szerintem túl sok az autó Budapesten és túl kevés a gyalogos-biciklis útvonal" - foglalta össze az alapproblémát egyik olvasónk. "Sokszor gondolok például arra, milyen jó lenne, ha lezárnák az autók elől (buszsáv meghagyásával) a Rákóczi utat a Keletitől az Erzsébet-hídig. Ma egy kínszenvedés végigmenni rajta (akár autóval, akár gyalog), de én még emlékszem, mikor ez egy kellemes sétának számított" - ábrándozott egy másik levélíró.

Vannak, akik ennél határozottabban tennének rendet. "Az ötletem Budapesttel kapcsolatban nem vakmerő, inkább racionális lenne: a Kiskörúton belül az autósforgalom teljes megszüntetése (kivéve a Kossuth Lajos utca, Kecskeméti utca, illetve a célforgalom), és az utcákat (újra) macskakővel kirakni!" - hangzott az egyik nagyra törő terv. Ami "hiányzik még: buszsávok; új villamos vonalak; úgy általában jó (jobb) közösségi közlekedés. Ugyanennek védelme az önző és agresszív autósoktól. Az autósokkal szemben pedig határozott fellépés, és még annál is határozottabb" - javasolt keménységet egy másik olvasónk.

Akadtak olyan levélírók is, aki önvizsgálattal kezdenék: "Szerintem Budapest úgy szép, ahogy van... S bár volna jó pár olyan fejleszteni való, amivel elsők közé kerülhetnénk, az egyik legkönnyebben kivitelezhető az lenne, ha a legtisztább várossá válnánk. A legtöbb épület a fővárosban és a legtöbb utca, nagyon szép lehetne, ha tiszták lennének!". Egy levélből pedig az derült ki, hogy szinte minden csak rajtunk múlik: "Sajnos, az ötletekből nem lesz valóság addig, amíg nem támogatja az illetékes szervezet, továbbá mi, lakosok nem segítjük a létrejöttét, illetve nem teszünk semmit a városunk összképéért".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK