Ismét elutasította a Fidesz kérdéseit az OVB

2007.04.11. 19:36

Másodszor is elutasította az Országos Választási Bizottság (OVB) a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatos Fidesz-KDNP népszavazási kezdeményezést. A testület mindkét esetben 5:2 arányban döntött az elutasításról.

Az OVB által újból elutasított népszavazási kezdeményezésekkel a Fidesz eredetileg a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetését akarta megakadályozni. Az OVB érvelése hasonló volt az első elutasító döntéséhez: akkor az adott büdzsét, most az összes jövőbeli költségvetést védené a változtatástól. Valószínűsíthető, hogy az ügy ismét az Alkotmánybíróságra kerül, amely az OVB első, e tárgyban hozott döntését nem fogadta el.

A bizottság tagjai tegnapi ülésükön külön szavaztak a határozatban szereplő indokokról és ennek alapján a jövőbeni költségvetésre való korlátozó hatása, az egészségbiztosítási alap fokozott alkotmányossági védelme, valamint az Alkotmánybíróság által még nem értelmezett "burkolt alkotmánymódosítás" miatt döntöttek az elutasítás mellett.

Többször elhangzott az ülésen, hogy az először tavaly novemberben elutasított, de az Alkotmánybíróság által visszaküldött kezdeményezések vonatkozásában azóta elhárult az alapvető probléma: akkor még nem volt 2007. évi költségvetési törvény, sőt még a javaslat sem született meg, de azóta az Országgyűlés elfogadta a jogszabályt.

A mintegy kétórás vita során gyakorlatilag abban volt nézeteltérés a két politikai oldal képviselői között, hogy képviseletei, vagy közvetlen demokrácia intézményei, a kormány vagy a népképviselet-e a fontosabb. Konkrétan: a kormányoldal szerint a költségvetés összeállítása az ő hatáskörük, amit a parlament fogad el, míg a másik oldal szerint ez a hatáskör elvonható népszavazás útján.

Az ülésen jelenlévő Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese azt válaszolta az újságírók kérdéseire, hogy a képviselőcsoport csütörtökön dönt a további lépésekről, így arról, hogy megint a taláros testülethez fordul-e a párt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK