Állati tetemek, illegális autóbontók és még néhány bála német szemét - többek közt ezekre bukkant a zöldkommandó. Az ezer ellenőrzés tapasztalatait a zöldhatóság egy zöldkönyvben rögzíti, amivel segítséget kívánnak nyújtani az önkormányzatoknak, hogy azok hatékonyabban léphessenek a szemetelők ellen.

Véget ért a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) "zöldkommandóként" ismert, március elején indult razziasorozata, miután a zöldhatóságok és az őket segítő egyéb szervek elvégezték az ezredik ellenőrzést is - jelentette be Persányi Miklós, a tárca vezetője. A miniszter ugyanakkor azt ígérte, csak az ellenőrzések "intenzív szakasza" zárult le egy időre, miután pedig a szakemberek átgondolták a teendőket, folytatják a razziákat.

Persányi szerint tévhit az - az ellenzéki képviselők által is többször hangoztatott - állítás, mely szerint a kormányzati átszervezések és megszorítások miatt meggyengültek volna a hatóságok. A miniszter azt mondta, az elmúlt öt évben duplájára nőtt az ellenőrzések száma, és célzottabbak is lettek a rajtaütések, a kritikus pontokon vizsgálódnak az ellenőrök.

A mostani ellenőrzés-sorozat kiváltó oka a Németországból illegálisan Magyarországra szállított szemétbálák ügye volt, ennek megfelelően a zöldhatóságok, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a közlekedési felügyelet, a vámőrség és a polgárőrség emberei a hulladéklerakókat és a potenciálisan veszélyes helyszíneket vették célba. Az esetleges illegális szemétszállítás kiszűrése érdekében az ellenőrzések egyharmada közutakon történt.

Az ezer ellenőrzés tapasztalata szerint a legnagyobb mennyiségben háztartási és építési hulladékot raknak le illegálisan Magyarországon, de 3 százaléknyi veszélyes hulladékra is bukkantak. A zöldkommandó emellett három illegális autóbontóra, Tiszadob mellett nagy mennyiségű állati tetemre, a Békés megyei Okányban pedig újabb 16 tonnányi német szemétbálára bukkant.

A miniszter szerint a tárca és a hatóságok kezében ma már megfelelő jogi eszközök vannak. Emlékeztetett arra, hogy ma már bűncselekmény a hulladék elhagyása, és azt mondta, eljön majd az idő, amikor - hasonlóan az állatkínzókhoz - a bíróság letöltendő börtönbüntetést szab ki a szemetelőkre. Az [origo] érdeklődésére Persányi azt mondta, a parlament a jövő héten szavaz arról a törvénymódosító javaslatról, amely erősítheti a környezeti felelősséget és "a szennyező fizet" elvet. A javaslat lehetővé tenné például, hogy a hatóság jelzálogot terheljen az ingatlanra, ahol a szemetet találták.

Az ezer ellenőrzés tapasztalatait a tárca egy zöldkönyvben foglalja össze. Filotás Ildikó, az országos zöldhatóság főigazgatója szerint ez útmutató és segédlet kíván lenni, főként az önkormányzatok számára, amelyeknek jelenleg is sok feladatuk van környezetvédelmi ügyekben, de nem biztos, hogy a jogokkal és kötelességekkel mindenki tisztában van.