Kóka a hétvégén is keresi Molnár utódát

2007.04.13. 16:37

Gőzerővel keresi az SZDSZ a hétvégén a múlt héten lemondott Molnár Lajos utódát az egészségügyi tárca élére. Kóka János pártelnök a hétvégén is egyeztet a lehetséges jelöltekkel. Úgy tudjuk, a párt nem sürgeti Kókát, az új elnöknek hagynak időt, hogy a megfelelő jelöltet válassza ki.

Pénteken és a hétvégén is egyeztet Kóka János, az SZDSZ elnöke azokkal a jelöltekkel, akik esélyesek az egészségügyi miniszteri posztra. Ezt Kóka János jelentette be péntek délután, majd hozzátette: több tucat jelölt és önjelölt neve merült fel, és még mindig több lehetséges jelöltön gondolkodik. Azt, hogy még nem sikerült Molnár Lajos utódát megtalálni, Kóka azzal indokolta, hogy a legjobb jelöltet keresi, és időre van szüksége ahhoz, hogy minden lehetséges jelöltet meghallgathasson.

Az egészségügy miniszteri poszt azt követően üresedett meg, hogy Molnár Lajos a múlt héten bejelentette a lemondását. A MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós szerződés értelmében a liberális párt jogosult arra, hogy minisztert jelöljön. Az elmúlt héten több olyan név is felmerült, aki esélyes lehet a tárca élére, így többek között Horváth Ágnes, a minisztérium jelenlegi államtitkárának neve.

A csütörtök esti ügyvivői testületi (ÜT) ülés után Horn Gábor, a párt ügyvivője azt mondta: konkrét nevekről egyelőre nem egyeztetett a pártvetés. Azt, hogy Kóka még nem állt elő a nevek listájával, megerősítette az [origo]-nak egy név nélkül nyilatkozó SZDSZ-es politikus is. Forrásunk szerint az ügyvivők ezt azért nem vették zokon, mert Kóka még csak 10 napja a pártelnök. Az ÜT így megelőlegezve a bizalmat, időt ad az elnöknek, hogy jól előkészítse a döntést.

A távirati iroda értesülése szerint Kóka János pénteken a több-biztosítós modellről folytatott egyezetést egészségügyi szakemberekkel és közgazdászokkal. A konzultáción jelen volt Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes államtitkár, Bokros Lajos és László Csaba volt pénzügyminiszterek, valamint Csillag István volt gazdasági miniszter.

Az [origo] több SZDSZ-es forrásból is úgy értesült, hogy jelenleg az SZDSZ-en belül sincs egységes álláspont arról, hogy milyen fajta több-biztosítós modell mellett álljanak ki. Béki Gabriella, a párt ügyvivője, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja az [origo]-nak ezt azzal indokolta, hogy egyre nyilvánvalóbb, hogy MSZP nem fogja támogatni azt az SZDSZ-es körökben népszerű, Hollandiában érvényben lévő modellt, amely az alapszolgáltatásokra is beengedné a versengő magánbiztosítókat. Így a pártnak olyan megoldásokat kell találnia, amelyet a koalíciós partner is támogat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK