Perre készül a mentőben meghalt beteg családja

2007.04.13. 17:35

Ügyvédhez fordult a mentőben elhunyt mindszenti férfi családja - tudta meg az [origo]. Ábrahám László ügyvéd elmondta, hogy 2-4 millió forintra számíthat a család, az az orvos viszont, akiről esetleg bebizonyosodik, hogy törvényt sértett, pár százezres pénzbüntetéssel megúszhatja. Eközben egy magánszemély feljelentést tett Lázár János polgármester mint felbujtó ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

"Megkeresett egy hódmezővásárhelyi ügyvédet a múlt pénteken elhunyt mindszenti férfi családja. Az ügyvéd - mivel ez nem szakterülete - hozzám irányította a családot" - közölte az [origo]-val Ábrahám László, szegedi műhibaperes ügyvéd. Kérdésünkre Ábrahám közölte, elvállalja a felkérést, ha megkeresik őt is a hozzátartozók.

Az egészségügyi törvény szerint az "elvárható legnagyobb gondossággal" kell a betegeket ellátni minden esetben. Márpedig az ügyvéd szerint itt valószínűleg nem ez történt meg, ezért felléphet kártérítési igénnyel a család a hódmezővásárhelyi kórházzal szemben. Ábrahám László kijelentését arra alapozza, hogy a mentővel a hódmezővásárhelyi kórházba szállított beteget nem műszeres, csak fiziológiai vizsgálatnak vetették alá, miközben fél órán át ült a helyszínen, ezalatt csak megnézték őt. "Ezen már rég túl van az orvostudomány" - mondja Ábrahám, akinek a neve eleinte felmerült Molnár Lajos lehetséges utódaként.

"Kevésre, olyan 2-4 millióra számíthat a család" - állítja az ügyvéd , majd hozzáteszi, hogy minderre sok évig tartó, elhúzódó pereskedés után van reális esély. A polgárjogi mellett büntetőjogi vonzata is van az ügynek. Ábrahám szerint itt az a kérdés, hogy valaki vétett-e foglakozásának szabályai ellen, mert ha bebizonyosodik, hogy emiatt halt meg a 67 éves mindszenti férfi, akkor foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indulhat eljárás ellene.

Ebben az esetben letöltendő szabadságvesztés is kiróható a vétkesre, de Ábrahám állítja, az ő több évtizedes praxisában még nem volt példa ilyesmire. Egy közelmúltbeli példát is felhoz, amikor egy "gyerek lábát tette tönkre az orvos egy életre", amiért mindössze 60 ezer forintra bírságolták. Itt mivel meghalt egy ember, az ügyvéd megfogalmazásában "közepes pénzbírságra", 200-250 ezer forintra számíthat a bűnös.

Feljelentették Lázár Jánost

Egy vásárhelyi lakos feljelentést tett Lázár János polgármester ellen a Hódmezővásárhelyi Városi Ügyészségen, amelyben a politikust felbujtással vádolja. Bariné Tóth Éva, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője közölte: a lakos mint felbujtó ellen tett feljelentést gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt a mindszenti betegtragédia kapcsán.

A Hódmezővásárhelyi Városi Ügyészség a csütörtök délután érkezett feljelentést pénteken felterjesztette a Központi Nyomozó Főügyészségre,  tekintettel arra, hogy a feljelentett országgyűlési képviselő - tette hozzá.  Lázár János az MTI-nek azt mondta: "tudomása szerint Mónus Áron, a Mein Kampf magyarországi kiadója a feljelentő, akinek feljelentésével nem kíván foglalkozni".

Lázár János fideszes városvezető volt az, aki a meghalt férfit az egészségügyi reform első áldozatának nevezte, és állítása mellett azóta is kitart. Sőt, kedden egyenesen azt állította az [origo]-nak az Egészégbiztosítási Felügyelet vizsgálatára célozva, hogy "nincs illúzióm azzal kapcsolatban, a minisztérium a hódmezővásárhelyi orvosra, ha az nem megy, a mentősre vagy a szentesi orvosra akarja kenni a halálesetet". Lázár azóta is határozottan védi a mindszenti férfit a hódmezővásárhelyi kórházból továbbküldő orvost és annak igazgatóját.

A beteget felvevő, majd továbbküldő orvos és a mentős beszélgetése során az orvos azt állította: "főnöke megtiltotta" neki, hogy sürgősségi beteget ellásson április 1., a betegirányítási rendszer megváltozása után. Az ügyeletes orvos a mentőkkel folytatott beszélgetését rögzítő felvételen azt magyarázza, nem látszott a férfin, hogy halálközelben lenne, nem is hordágyon fekve hozták be, hanem ülni is tudott. Arról is beszél, hogy nem vizsgálta meg - itt pontosan az EKG-vizsgálatot és a vérnyomásmérést említi -, és ebben a beszélgetésben semmilyen, akár fiziológiai vizsgálatot sem említ.

Az ügyben egyébként Lázár János az ügyészséghez fordult. Azt, hogy feljelentése megérkezett-e, nem sikerült kideríteni, ugyanis a Legfőbb Ügyészség szóvivője többszöri hívásunkra sem vette fel a mobilját. Gőbl Vilmos, a polgármester sajtósa is hárította megkeresésünkre a kórházról a felelősséget, mint állítja, két vizsgálati eredmény is az ő igazukat támasztja alá. Mint korábban megírtuk, az ügyben négy vizsgálat is indult, ebből a minisztérium által felkért Egészségbiztosítási Felügyelet még csak részeredményeket tett közzé. E szerint a beteget a szentesi kórházba továbbküldő hódmezővásárhelyi orvos tűnik vétkesnek. Érdeklődésünkre a felügyeletnél elmondták, hogy a jövő hét közepére, második felére lesz "közölhető információjuk".

A mentősök nem vizsgálódnak tovább

Gőbl egyébként arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte indokolatlanul vitték a mentők a súlyponti szentesi kórház helyett a hódmezővásárhelyibe a beteget. Az eddigi információk szerint úgy tudni, azért, mert a Szentes felé vezető úton baleset miatt torlódás volt, és a mentősök úgy ítélték meg, hogy gyorsabban eljutnak Hódmezővásárhelyre. Gőbl szerint azonban 15 óra 32 perckor már a kórházban volt a mentő, miközben a rendőrségi jegyzőkönyvek szerint 2 perccel később zárták csak le az utat.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője  közleményben megismételte, hogy a mentőápoló szabályszerűen járt el a beteg ügyében, az OMSZ nem tart indokoltnak újabb vizsgálatot a történtek miatt. Hangsúlyozta: a mentőszolgálat az eset kapcsán már múlt héten belső vizsgálatot tartott, és megállapították, hogy mindenben a szabályzatnak megfelelően járt el a mentős. Mint mondta, ezt a vizsgálati eredményt az Egészségbiztosítási Felügyelet és az ÁNTSZ is felhasználta vizsgálata során.

Azzal kapcsolatban, hogy miért Hódmezővásárhelyre vitték a beteget, Győrfi Pál azt mondta: azért, mert az volt közelebb. A balesetről pedig elmondta, hogy nem rendőrségi közlésből értesültek róla, hanem már előbb, mivel a baleset résztvevője egy mentőautó volt. Hozzátette: ez a baleset csak megerősíthette a mentőst abban az elhatározásában, hogy Hódmezővásárhelyre vigye a beteget.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKK