Sokkal nagyobb büntetést kell fizetniük a BKV járatain bliccelőknek, mint eddig, ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja az erről szóló előterjesztést. A jelenlegi 2500 helyett 5000 lenne a helyszíni pótdíj. Mélyebben kellene zsebbe nyúlniuk azoknak is, akik otthon hagyják bérletüket.

A jövő hónaptól drasztikusan, esetenként akár több mint háromszoros mértékben is drágulhatnak a BKV-járműveken érvényes jegy nélkül utazók pótdíjai - ez áll abban a Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslatban, amelyet a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn alkalmasnak ítélt arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés elé kerüljön. Antal Attila, a BKV vezérigazgatója az ülést követően az MTI-nek elmondta, hogy felméréseik, elemzéseik alapján nincs elég visszatartó ereje a jelenlegi pótdíjaknak. A jegy nélkül utazók számára ugyanis jobban megéri 1-2 alkalommal pótdíjat fizetni, mint bérletet venni - tette hozzá.

A BKV elemzései alapján egy utas, átlagosan minden huszonkilencedik utazásakor találkozik egy ellenőrrel. Így vonaljegyes utazásnál a jelenlegi pótdíj mintegy 11 utazás árának felel meg, a többi 18 utazást ingyen teheti meg egy "notórius" bliccelő. A BKV számításai szerint a jelenlegi pótdíjak mellett, a jogos bevétel beszedéséhez 718-cal kellene növelni az ellenőrök számát, vagy a 2500 forintos helyszíni pótdíjat kellene 12 ezer forintra emelni. Egy ilyen, európai szintű emelés, a mai jövedelmi viszonyok alapján Budapesten egy lépésben nem vezethető be, de a jelenlegi pótdíjakat növelni szükséges - áll a főpolgármester-helyettes előterjesztésében.

Antal Attila azt mondta, hogy a jövőben a helyszínen 2500 forint helyett 5000 forintot kell majd fizetni pótdíjként. A mai 7500 forint helyett 10 ezer forintot fizet majd az, aki 30 napon belül befizeti a büntetését. Harminc napon túli befizetés esetén pedig az eddigi 15 000 forint helyett 20 ezer forint lesz a büntetés. A javaslat szerint sokkal többet kellene fizetniük azoknak is, akiknek van bérletük, de az ellenőrzéskor épp nincs náluk. Eddig 750 forintot kellett fizetnie annak, aki nyolc napon belül bemutatta bérletét, mostantól azonban ez az összeg 2500 forintra emelkedne.

Ez utóbbi javaslat kapcsán az MSZP-frakció múlt heti ülésén komoly vita volt - tudta meg az MTI a képviselőcsoport tagjaitól. Tájékoztatásuk szerint Devánszkiné Molnár Katalin frakcióvezető-helyettes arra figyelmeztetett, hogy ez komoly terhet róna a többgyermekes családokra egy feledékenység miatt. Ilyen esetben ugyanis a pótdíj csaknem ugyanannyi lenne, mint a jelenlegi diákbérletek ára. Tüttő Kata pénzügyi bizottsági elnök viszont azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek figyelnie kell arra, hogy nála legyen a bérlete, ő például soha nem hagyja otthon - jegyezte meg a frakcióülésen. A Fővárosi Közgyűlés április 26-án dönt az új pótdíjakról.

A BKV nemrég indított szigorúbb ellenőrzési akciót, amely elsősorban a metróra koncentrált. A magáról sugárzott kép javítása érdekében pedig még a Kontroll című, az ellnőrökről szóló film főszereplőit is bevetette.

MTI/[origo]