Meglepte a Fideszt Révész szavazásos ötlete

2007.04.17. 17:12

Alaposan meglepte saját pártját is Révész Máriusz fideszes képviselő hétfőn benyújtott javaslata, amelyben a politikus azt kéri: vizsgálja meg a kormány, hogyan lehet plusz szavazatot adni azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke van. Az általunk megkérdezett fideszesek "hajmeresztőnek" és alkotmányba ütközőnek találták az ötletet, és van, aki azt tervezi: megkéri Révész Máriuszt, hogy vonja vissza javaslatát. Az MSZP-frakció tagja, Mécs Imre viszont támogatja az ötletet.

"A demokratikus rendszerváltozás legnagyobb vesztesei a több gyermeket nevelő családok", ráadásul a magyar lakosság húsz százalékát adó gyerekek teljesen ki vannak rekesztve a választásból - indokolta Révész Máriusz (Fidesz) javaslatát, amelyet a kormány "Legyen jobb a gyerekeknek!" programjának módosítására nyújtott be az Országgyűléshez.

Az elképzelés értelmében a szülők szavazhatának gyerekeik helyett. A politikus szerint azért van erre szükség, mert így a jövő kormányai sokkal jobban odafigyelnének a gyerekekre, és - mint Révész az [origo]-nak elmondta - várhatóan "minden párt súlyának megfelelően kezelné ezt a problémát" .

Szerinte többféleképpen is ki lehet dolgozni a rendszert: például az apák a fiaik, az anyák a lányaik után szavazhatnának, vagy a szülők nyilatkozhatnának, hogy a gyermekeik helyett melyikük fog szavazni. Felvetésünkre, hogy biztos-e, a szülők ugyanarra a pártra szavaznának, mint a gyerekeik, Révész azt válaszolta: nem ez javaslatának lényege, és nem is az a kérdés, hogy melyik párt kap több szavazatot egy ilyen rendszerben, hanem az, hogy a pártprogramok is gyökeresen átalakulnának, nagyobb figyelemmel a gyerekekre.

Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy az ötlet nem saját, hiszen Németországban komoly viták folytak erről (bár nem vezették be), és neves személyiségek, köztük Habsburg Ottó is évek óta lándzsát tör a gyerekes családok plusz szavazatai mellett.

"Az alkotmány az első akadály"

A Fidesz-frakciót mindezzel együtt nagyon meglepte Révész javaslata, aki előzetesen nem is egyeztetett a többi képviselővel. Révész szerint saját frakciójában volt, aki melléállt, mások "számos aggályt fogalmaztak meg".

"A felvetés nem hiba, de a jogi megoldás meredek" - fogalmazott Répássy Róbert frakcióigazgató, aki szerint egy ilyen ötlet megvalósítása számos akadályba ütközik. "Maga az alkotmány az első akadály" - jegyezte meg. "Abból a szempontból meggyőzött Révész Máriusz, hogy a gondolat nem ördögtől való dolog", de nem helyes, hogy a kérdés nem például egy választójogi előterjesztésnél került elő, hanem egész másutt - mondta Répássy az [origo]-nak és kifogásolta, hogy Révész nem egyeztetett a Fidesz jogi kabinetjével.

Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) szűkszavúan annyit mondott: a "Legyen jobb a gyerekeknek!"- stratégiának nem része a választójoggal kapcsolatos kérdéskör, és nem is időszerű. Ezért szavazás előtt még szeretne egyeztetni Révész Máriusszal, és javasolni fogja, hogy vonja vissza indítványát.

Élesebben fogalmazott Balsai István (Fidesz), aki a parlament alkotmányügyi bizottságának is tagja. Szerinte a javaslatot nem lehet komolyan venni, és alkotmányos értelemben "hajmeresztő ötlet". Balsai még hozzátette: a javaslatnak "hírértéke van, de semmi más".

Az MSZP-frakcióban helyet foglaló Mécs Imre viszont támogatja az ötletet. Évekkel ezelőtt már maga is nyújtott be erre vonatkozó javaslatot, és most ismét tesz majd hasonló indítványt. "Azt kell kidolgozni, hogy kik érvényesíthessék a gyerekek szavazati jogát" - mondta, hozzátéve, örül neki, hogy nincs egyedül a gondolattal, hogy védeni kell a sokgyermekes szülőket, akiket "számtalan esetben kicseleznek".

Úgy tűnik azonban, Mécs kisebbségben van a frakcióján belül. Legalábbis a jogi kérdésekben a pártot képviselő Wiener György szerint Révész javaslata súlyosan sérti az "egy ember egy szavazat" elvét, és ellenkezik a választójog egyenlőségének elvével. Arról szerinte ugyanakkor el lehetne gondolkodni, hogy a jelenlegi 18 évről 17 vagy 16 éves korra vigyék lejjebb a választójog korhatárát.

Wirth Zsuzsanna

KAPCSOLÓDÓ CIKK