Bánják a közös fotót Mehmet Károly hazahozójával

2007.04.18. 19:00

Ügyvédei szerint ártatlan az előzetesbe került Földesi-Szabó László, a rendészeti minszter pedig tagadja, hogy jó kapcsolatban állt volna a Mehmet Károly hazahozatalával híressé vált, majd pár napja milliárdos csempészettel meggyanúsított exrendőrrel. A férfi közös fotókon szerepelt más vezetőkkel is, ami utóbb magyarázkodásra kényszerítette az ORFK-t is. Az alapítvány több kuratóriumi tagja például személyesen kötődik a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz. Az állítólag csempészett áruk a legtöbb áruházláncba eljutottak, köztük a Tescóba is, amely vizsgálatot rendelt el az ügyben.

"Semmiféle botrányról, csempészetről nem tudok" - kezdte mondandóját Simon Ibolya, az Egymásért Egy-Másért Alalpítvány kuratóriumi tagja, egyben jogi képviselője a "Földesi-Szabó László és az alapítvány elleni támadás" címen tartott sajtótájékoztatón, amelyen rajta kívül három másik ügyvéd jelent meg. Mint Simon elmondta, már tavaly szeptemberben indított ellenük egy vizsgálatot a vámhatóság, de a mai napig nem kaptak semmiféle elmarasztaló határozatot ezzel kapcsolatban. Volt egy másik vizsgálat is tavaly decemberben, itt az országba általuk behozott kávé után valóban elmaradt részükről a vám befizetése, de a számlát utólag kiegyenlítették - állítja az ügyvéd.

Mint azt korábban megírtuk, a vám- és pénzügyőrség múlt pénteken több budapesti cégnél és a Mehmet Károlyt Törökországból hazahozó Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetőjénél is házkutatást tartott. A VPOP azt közölte, hogy a házkutatás által érintett vállalkozásokat és az alapítványt irányítása alatt tartotta egy elkövetői kör, amely Magyarország európai uniós csatlakozását követően 59 esetben, megközelítőleg 1,4 milliárd forint értékben hozott jogellenesen forgalomba belföldön, elsősorban Távol-Keletről származó élelmiszereket. A gyanú szerint ezzel 1,2 milliárd forint kárt okoztak.

Ügyvédek: a semmi ellen küzdünk

Simon azt állította, hogy az alapítványnak mindig, minden tranzakciója törvényes volt. Arra ugyanakkor nem tudott válaszolni, hogy az alapítvány eddigi három éve alatt mennyi pénzt osztottak szét, és milyen összegben importáltak élelmiszert a különböző országokból. "Ami ebben az országban jól működik, azt szét kell rombolni. Az alapítvány hírnevét már szét is rombolták" - fogalmazott.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Földesi-Szabó László védelmét ellátó Radács Gyula arra panaszkodott, hogy védence részére a gyanúsítás közlése "lakonikusan rövid volt", és állítja, hogy az nem is megalapozott. Földesi-Szabó a kihallgatása során azt állította, hogy mindenben szabályszerűen járt el. Védence hangulatával kapcsolatban pedig kijelentette Radács, hogy "az hol ilyen, hol olyan, de túl fogja élni". Az ügyvéd sérelmezte viszont, hogy nem közölték vele a VPOP munkatársai, milyen jogellenes cselekedetet követett el védence, így ő "a semmi ellen védekezik".

Az előzetesbe helyezett egyik vámügyintézőt, valamint két cégvezetőt védő Sáros Péter azt állította, hogy alapvető hiányosságok vannak a gyanúsításban. Szerinte védencei nem követtek el bűncselekményt, majd azt hangsúlyozta, hogy azt sem tudják, egyáltalán ki követett el a VPOP szerint csempészetet. A gyanúba keveredett Herba-csoportot képviselő Szőke András ügyvéd elmondta, hogy az Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal kapcsolatban behozott élelmiszerek a cégcsoport összforgalmának 4-5 százalékát teszik ki mindössze, ennek ellenére a hatóságok zárolták a cég számláit, és akadályozzák az árukiszállítást.

Különösen nagy értékű csempészettel gyanúsították meg azt a hat embert, akiket őrizetbe vettek, majd előzetes letartóztatásba helyeztek pénteken. Köztük van az alapítvány kuratóriumi elnöke, Földesi-Szabó László, két vámügyintéző, valamint cégvezetők. Ilyen bűncselekményért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés jár.

Közös fotók vezető rendőrökkel

Az alapítvány honlapján jelenleg is látható fotók arról tanúskodnak, hogy a 2004-es alapítás óta számos eseményen együtt szerepeltek Földesi-Szabóék a rendészeti szervek vezetőivel. "A főkapitány úr nagyon háklis az ilyesmire. Ha tudja, hogy mi van, nyilván másként történnek a dolgok" - így reagált Garamvölgyi László ORFK-szóvivő arra a felvetésre, hogy miközben tavaly ősszel a VPOP már vizsgálódott az Egymásért Egy-Másért Alapítványnál, Bene László országos rendőrfőkapitány ezredessé léptette elő Földesi-Szabó Lászlót. A férfi 1983-tól 2000-ig az ORFK állományában dolgozott, majd alezredesként szerelt le onnan.

A több mint egymilliárd forint értékű csempészet ügyében meggyanúsított alapítványi vezető, más vezető tisztviselőkkel is látható a fotókon, így Petrétei József rendészeti miniszterrel, vagy Galambos Lajossal, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójával. De nem csak a fotó közös az NBH-val: Simon Ibolya korábbi, míg Gyarmati György kuratóriumi tag jelenlegi munkahelye is a Nemzetbiztonsági Hivatal. "Ez semmilyen presztízsveszteséggel nem jár az ORFK-ra"- közölte Garamvölgyi a közös fotókkal kapcsolatban, és emlékeztetett arra, hogy politikusokról is kiderült, hogy bűnözőkkel közös fotók készültek róluk.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter - délután kiadott közleményében - határozottan visszautasította azt "a sajtóban megjelent, minden alapot nélkülöző híresztelést", miszerint a rendészeti tárca vezetője "igen jó kapcsolatokat" ápolt volna a milliárdos vám- és adócsalás vádjával előzetes letartóztatásba helyezett Földesi-Szabó Lászlóval.

Földesi-Szabót a fényképek tanúsága szerint egy-egy adomány átadásakor fotózták le a rendészeti vezetőkkel. Ezt Garamvölgyi szerint egyszerűen nem lehet kivédeni, semmiféle jogosítványuk nincs arra vonatkozóan, hogy egy-egy adománnyal hozzájuk forduló, cégbíróságon bejegyzett alapítványt elutasítsanak. Márpedig az Egymásért Egy-Másért gyakran fordult hozzájuk.

"Ez technikai tévedés lehet"

Pénzt adtak többek között a Vásárosnaményi Rendőrkapitányságnak, nyugdíjas egyenruhásoknak rendőrnapot szerveztek és a rendőrárvákat támogató, Nemzedékek Biztonságáért Alapítványnak is évek óta rendszeres segítői. Volt rá példa, hogy egy összegben hatmilliót adományoztak nekik. Az alapítvány egyik névtelenséget kérő illetékese közölte az [origo]-val, hogy "minden Földesi-Szabótól érkező adományt pontosan, törvényesen dokumentáltak". Az alapítványt egyébként megdöbbentette a csempészet gyanúja, mint a forrásunk közölte, erre az évre is betervezték azt a pénzt, amit eddig kaptak Földesi-Szabóéktól.

A közel 900 lakosú Barabás község  az elmúlt években 20 millió forint körüli adományt kapott az alapítványtól. Gyerekétkeztetésre, a település tisztán tartására, vagy éppen karácsonykor, amikor 20 ezer forintot, plusz szaloncukrot kapott a falu minden egyes lakója. A szabolcsi település polgármestere, Daróczy Pál szerint "technikai tévedés lehet" Földesi-Szabóék letartóztatása. Ő állítja: úriembereknek ismerte meg az alapítvány képviselőit.

Mint az [origo]-nak elmondta, még az is megfordult a fejében, hogy felmennek Budapestre demonstrálni a lecsukott alapítványi vezető érdekében. Ugyanakkor azt is elmondta - miközben hangsúlyozta, nem hisz a gyanúsításnak -, ha tudott volna arról, hogy esetleg nem tiszta pénzeket kapnak, szóba sem állt volna senkivel. "De mindez nem igaz, ők kivételesen jó szándékú emberek" - állítja Daróczy.

"Kis ember vagyok én ehhez"

Megkerestük az alapítvány több jelenlegi és volt kuratóriumi, valamint felügyelő-bizottsági tagját, de a legtöbben elérhetetlennek bizonyultak. Pákozdi Sándort - aki néhány hónapig volt tagja a kuratóriumnak - "villámcsapásként" érte a csempészet vádja. Mint állítja, amíg ő az alapítvány közelében volt, csak pár százezres tételben osztottak adományokat. "Mari néniknek, akik valóban rászorultak a pénzre". Ennél bővebben azonban nem kívánt nyilatkozni az alapítványról, nem is beszélt senkivel egykori kuratóriumi társai közül, mióta kipattant az ügy.

Szintén nem kívánt nyilatkozni Szecsei László, az alapítvány felügyelő-bizottságának elnöke az ügyről, de annyit elárult, hogy nem tudott semmiféle csempészetről. "Kis ember vagyok én ehhez" - mondta, de arra nem kívánt válaszolni, hogy egészen pontosan mire céloz ezzel.

Vizsgálódik a Tesco is

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kiemelt támogatója - a szintén gyanúba keveredett - Herba-csoport, amely a Magyarországon élelmiszert forgalmazó, szinte összes nagy üzletláncnak beszállítója volt. Így a Tesconak is. Hardy Mihály szóvivőtől megtudtuk, hogy ők is indítottak egy belső vizsgálatot az ügyben. "Keressük, hogy mi a pálya" - közölte Hardy.

"Próbálunk tisztán látni, hogy milyen áruk érkeztek hozzánk a Herbától, hogy egyáltalán milyen kapcsolatban voltunk velük" - mondja a szóvivő. Hardy azt elismerte, hogy "bizonyos Herba-cégektől" érkeztek hozzájuk áruk, de arra a kérdésünkre még nem tudott válaszolni, hogy milyen termékek, és milyen tételben kerültek fel a Tesco-áruházak polcaira.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKK