Gyerekek verekedtek össze kedden egy szegedi általános iskolában, majd egyikük szülei is beavatkoztak, és összeverték a másik gyereket. A konfliktus kiváltó okát még nem tudni, de az iskolaigazgató szerint feszültséget okoz, hogy az iskolát hamarosan bezárják.

Egy 15 éves fiú és egy hasonló korú lány eddig tisztázatlan okból összeszólalkozott, majd összeverekedett kedden az egyik szegedi iskolában, később pedig egyikük szülei is bekapcsolódtak - közölte szerdán az MTI. A helyi napilap, a Délmagyarország viszont úgy tudja, hogy többen, fiúk és lányok estek egymásnak.

Az eset egy bezárásra ítélt intézményben, a Kolozsvári téri általános iskolában történt. Az intézményben 170 diák közül 137 roma származású, ezért az iskola megszüntetését és a szegregáció felszámolását a szülők és a kisebbségi önkormányzat már korábban is kezdeményezte.

Kedden a szünet alatt, az udvaron alakult ki konfliktus a gyerekek között: összevitatkozott egy hetedikes fiú és egy kisebb társa védelmére kelt, nyolcadikos lány. A fiú arcul ütötte a lányt, akinek felszakadt a szemöldöke - mondták szemtanúk a napilapnak. Ellátták a sebét, de utána értesítette a szüleit, akik berontottak az iskolába.

A verekedő fiút és öccsét megpróbálták az egyik udvari épületbe menekíteni a tanárok, de az apa kirángatta onnan, és megverte a két gyereket. Közben más, közelben lakó családok is odasereglettek, később a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Kolompár László is megjelent. A rendet végül a rendőrség és a városőrség állította helyre, szerda reggel pedig közterület-felügyelők vigyáztak az iskolára.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, M. Toronykőy Márta elmondta, hogy a verekedésbe bekapcsolódott szülők, egy 35 esztendős nő és egy 36 éves férfi ellen eljárás indult garázdaság, és testi sértés miatt.

Szabó Márta, az iskola igazgatója a napilapnak azt nyilatkozta, hogy egy-egy tanévben két-három alkalommal is előfordul, hogy egymásnak ugranak a gyerekek, de a vitát eddig mindig sikerült békés mederbe terelni. Mint mondta, nagy a feszültség a gyerekek között, hiszen mindenki tudja, hogy az iskolát a közgyűlés bezárásra ítélte, amivel a szülők egyik fele egyetért, a másik viszont tiltakozik ellene.

[origo]/MTI