700 ezer forintra bírságolt meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság egy bankot, amiért az megtagadta az áruhitelt egy idős ügyféltől az életkora miatt. A hatóság előtt a hitelintézet azzal érvelt, hogy ma Magyarországon az idős emberek annyira kevés jövedelemmel rendelkeznek, hogy túl nagy kockázatot jelent számukra pénzt kölcsönözni. Az EBH szerint viszont ez az általánosítás sérti az emberi méltóságot.

Bepanaszolta az egyik hitelintézetet az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH) idős ügyfele, amiért 70. születésnapja után elutasították az áruhitel-igénylését, holott néhány hónappal korábban még kapott ilyen kölcsönt, amit szabályszerűen vissza is fizetett. A panaszos elmondása szerint a bank alkalmazottja azzal utasította el, hogy már elmúlt 70 éves, ezért nem adhatnak neki kölcsönt - derült ki az EBH ismertetőjéből.

Az eljárás során a hitelintézet azzal védekezett, hogy az időskorúak napjainkban olyan alacsony jövedelemmel rendelkeznek, hogy túl kockázatos lenne kölcsönt adni nekik. Emiatt a bank szerint ésszerű megkülönböztetésnek számít, ha kizárják őket a szolgáltatásból. Ugyanakkor a hitelintézet sem vitatta, amit a kikosarazott kérelmező állított, miszerint jövedelme jóval meghaladja korosztályának átlagát. Az EBH úgy vélte: a bank mérlegelésének elsősorban az ügyfél vagyoni helyzetére kell koncentrálnia, és nem jogszerű az általánosító gyakorlat.

"Az időskorú ügyfelek, így a kérelemző emberi méltóságát súlyosan sérti ez a fajta általánosítás, amely kivétel nélkül kizárja őket egy olyan szolgáltatásból, amely a hasonló jövedelmi-vagyoni helyzetű, ám 70 év alatti személyek számára kivétel nélkül nyitva áll" - olvasható az EBH állásfoglalása az esetismertetésben. A hatóság megállapította, hogy a bank megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és 700 ezer forint bírságot szabott ki. Emellett a hitelintézet nevét 60 napra közzéteszik majd honlapjukon.