Nem közéleti tevékenysége miatt ölték meg Balla Irma debreceni önkormányzati képviselőt a nyomozás jelenlegi állása szerint. Ez némileg ellentmondt a korábbi vélekedéseknek, amelyek szerint a gyilkos azt a pénzt akarta megszerezni, amit a fideszes képviselő a februárban kiégett panelház lakóinak gyűjtött.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Balla Irma megölését nem motiválta az áldozat közéleti tevékenysége - mondta csütörtökön Halmosi Zsolt főkapitány, aki a debreceni közgyűlés előtt számolt be arról, hogyan áll a nyomozás az önkormányzati képviselő meggyilkolásának ügyében.

Korábban az [origo]-nak a helybeliek közül sokan azt mondták, hogy a gyilkost vagy gyilkosokat a nyereségvágy vezethette. Szerintük az elkövető úgy gondolta, Balla Irmánál megtalálja azt a pénzt, amit a február végén, a képviselő körzetében kiégett panelház lakóinak gyűjtöttek. A helyi újságok és televíziók ugyanis többször beszámoltak arról, hogy a Fidesz frakció 500 ezer forintot, egyéb adományozók pedig több milliót gyűjtöttek össze. Ezekben a tudósításokban rendszeresen megszólalt a képviselőnő is.

Balla Irmát április 6-án saját lakásában bántalmazták olyan súlyosan, hogy az asszony belehalt sérüléseibe. Csütörtöki beszámolójában a főkapitány arra is kitért, hogy a képviselő fia ugyanezen a napon jött haza Budapestről, de barátaival a kora esti óráktól vidéken tartózkodott egy összejövetelen. Másnap ő találta meg anyja holttestét.

Halmosi Zsolt elmondta, hogy a napokon át tartó helyszíni szemlén több olyan nyomot, anyagmaradványt, elváltozást rögzítettek, amelyeknek a vizsgálata bűnügyi szakértői és kutatóintézetben jelenleg is folyik. Tart a képviselő kapcsolatrendszerének feltérképezése, és a tanúk kihallgatása is. A tettes elfogása érdekében a hajdú-bihari rendőrfőkapitány egymillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki, ugyanennyit ajánlott fel a Fidesz debreceni önkormányzati frakciója is.

[origo]/MTI