Medián: Szárnyal a Fidesz, mélyben az MSZP

2007.04.19. 10:41

A kormányoldalnak szinte egyáltalán nem sikerült lefaragnia az egy hónappal korábbi, minden eddiginél nagyobb, Fidesszel szembeni hátrányából - tartalmazza a Medián elemzése, amelyet a HVG legfrissebb száma közölt. Az elemzők szerint az MSZP mélyrepülése az egészségügyi reform felpörgetésével függhet össze. A népszerűségi listán dobogóra került Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök.

A Fidesznek különösen nagy az előnye a választani tudó, biztos szavazók körében a Medián elemzése szerint. "Ennek az az oka, hogy az MSZP szimpatizánsai nemcsak kevesebben lettek az elmúlt hónapokban, de az elkötelezettségük továbbra is elmarad a Fidesz-támogatóké mögött" - írják az elemzők a HVG-ben.

A részvételi arány - hasonlóan az elmúlt hónapokhoz - 52 százalék volt áprilisban, de a Medián szerint ennek nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani, mivel előrehozott választások tartásának nincs túl nagy valószínűsége. Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy a Fidesz által kezdeményezett népszavazáson még ennél is kevesebben, 42 százaléknyian jelezték, hogy részt vennnének.

Az elemzés szerint az MSZP újabb szavazatvesztése az egészségügyi reform felpörgésével függhet össze, ez vált ugyanis a legmeghatározóbb közéleti témává. Az elemzők hozzáteszik ugyanakkor, hogy a Fidesz szárnyalására önmagában nem ad magyarázatot az MSZP visszaesése. "Elképzelhető, hogy a Fidesz most azért tudta megszólítani a kormánnyal elégedetlen szavazók újabb csoportjait, mert mára kifulladtak azok a hozzá is köthető politikai indulatok, amelyek korábban félelmet kelthettek a "bizonytalan" szavazók egy részében" - utal vissza a tavaly őszi eseményekre a Medián két munkatársa.

Az elemzés része a politikusok népszerűségi listája. Ennek élén, az ilyen rangsorokban hagyományosan jól szereplő Dávid Ibolya MDF-elnök áll, őt Sólyom László köztársasági elnök követi, majd Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. Pokorni népszerűsége hét pontot erősödött januárhoz képest, míg a negyedik helyre szoruló Szili Katalin szocialista házelnöké négyet esett.

Orbán Viktor Fidesz-elnök az ötödik a sorban 48 ponttal (ez négypontos erősödés január óta), míg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megítélése ugyanekkora mértékben romlott, és 29 ponttal a lista utolsó harmadában foglal helyet. Messze a legnépszerűtlenebb politikus Molnár Lajos, aki azonban hamarosan várhatóan lekerül a listáról, két hete ugyanis lemondott posztjáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK