Először árult el az Egészségügyi Minisztérium részleteket arról, hogy milyen lehetne az új egészségbiztosítási rendszer. Horváth Ágnes államtitkár, akit az SZDSZ szerdán jelölt miniszternek, az [origo]-nak azt mondta: a tervek szerint megmaradna az OEP, de mellette létrejönnének a magánbiztosítók is, amelyektől akár alapellátásokat is vehetnének a betegek. Horváth szerint annak se kellene több járulékot fizetni, aki magánbiztosítóval szerződik.

Olyan egészségbiztosítási rendszerre van szükség, ahol megmaradhat az állami biztosító, de mellette megjelennek a magánbiztosítók is - jelentette ki szerdán a Magyar Televízió Az este című műsorában Horváth Ágnes, akit az SZDSZ ügyvivői testülete pár órával korábban jelölt az egészségügyi miniszteri posztra. Nyilatkozata azért figyelmre méltó, mert az egészségügyi reform egyik legfontosabb elemének tartott biztosítási reformról korábban egyáltalán nem árultak el semmilyen részletet.

Horváth - aki várhatóan hétfőn teszi majd le miniszteri esküjét - az egy- és a több-biztosítós modellből összegyúrt vegyes rendszerről csütörtökön árult el további konkrétumot.Egy konferencián azt mondta: a vegyes modell eltér az SZDSZ által korábban javasolt több-biztosítós modelltől, így az egy kompromisszumos javaslat lehet. Ennek lényege: hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár valódi biztosítóvá alakulna át (ellenőrizné, hogy ki fizet járulékot, a mulasztók csak korlátozott ellátást kapnának), mellette viszont megjelennének az egymással versengő magánbiztosítók is.

A leendő miniszter szerint ez a modell lehetővé tenné a versenyt, vagyis azt, hogy a kórházak versenyezzenek azért, hogy mely biztosítóval akarnak szerződni. De garantálná a szolidaritást is, vagyis senki nem maradna biztosítás nélkül. Horváth hozzátette: hogy biztosítók nem válogathatnának a betegek között, minden biztosítónak kötelező lenne szerződni azzal, aki felkeresik őket.

A konferenciát követően Horváth az [origo]-nak azt mondta: a tervek szerint az alapellátásokra is beengednék a magánbiztosítókat. A miniszterjelölt szerint azoknak a betegeknek sem kéne több járulékot fizetni, akik a magánbiztosítóval akarnak szerződni, mindössze arról van szó, hogy nekik lenne lehetőségük arra, hogy pluszpénzért többletszolgáltatást vehessenek. Horváth hozzátette: a nyugdíjasokra szintén ez vonatkozna, így nekik se kellene fizetniük pluszban azért, ha magánbiztosítóval akarnának szerződni.

Az, hogy milyen biztosítási modell lesz, politikai kérdés is. Az MSZP ugyanis választási ígéreteiben határozottan állt ki az egybiztosítós modell mellett, később a párt politikusainak nyilatkozatai már arra utaltak, hogy puhult ez az álláspont. Ezzel szemben az SZDSZ végig kitartott amellett, hogy az egymással versengő biztosítókat be kell engedni az egészségügybe. A két párt közötti konfliktust Molnár Lajos két héttel ezelőtti lemondása melegítette fel újra. (Erről itt olvashat részletesen.) 

Kökény Mihály, az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke Molnár távozása után ironikusan még azt üzente a több biztosító mellett kiálló SZDSZ-elnöknek, hogy "többféle biztosítási modell létezik, annyi, hogy talán mindet még Kóka János sem ismeri". Ezzel szemben Kökény csütörtökön már úgy fogalmazott: "Biztos vagyok benne, hogy a minisztérium új vezetőjével, aki egy fiatal, dinamikus, nyitott személyiség és elkötelezett a reformok iránt, meg fogjuk találni a közös hangot".

Szabó András