Városligeti piknikezésbe torkollt a Critical Mass kerékpáros felvonulás vasárnap délután, miután a gyorsabbak 1 óra alatt végigbiciklizték a kijelölt útvonalat, és a parkban várták be a menet végét. A szervezők szerint ez volt a világ legnagyobb kerékpáros felvonulása: olyan sokan jöttek el, hogy a Petőfi-hidat és a Lánchidat is körbezáró kerékpáros menetoszlop utolérte saját magát.

Nézze meg videónkat a felvonulásról!

Több résztvevő és szervező egybehangzó becslése szerint ötvenezer kerékpáros (illetve triciklis, kerekes székes, gördeszkás és görkorcsolyás) vette birtokba Budapest utcáit a Föld napja alkalmából, hogy a városi biciklizés népszerűsítése, kerékpárutak építése mellett, a forgalmi dugók és a szmog ellen demonstráljon. Ezzel a szervezők szerint a budapesti Critical Mass (CM - kritikus tömeg) a világ legnagyobb kerékpáros felvonulásává vált.

A tömeg nagyságára jellemző, hogy mikor a délután négykor induló felvonulás eleje - sőt, első harmada - már átkelt a Petőfi hídon Budára, keresztülhajtott az alagúton és a Lánchídon is, a sereghajtók még a Lánchíd alatt tekertek a pesti alsórakparton. A sor olyan hosszúra nyúlt, hogy még az este fél hétre tervezett, a mozgalom szimbólumaként ismert bicikliemelés is csúszott néhány percet, mert a sor vége még akkor sem ért be a Városligetbe.

A leggyorsabbak nagyjából egy óra alatt tették meg a 14 kilométeres távot, és amíg a lemaradókat várták, piknik-hangulatban pihentek a ligetben, ahol zsonglőrök szórakoztatták őket. A tekerés hangulatára sem lehetett panasz, a délutáni napsütésben a bringások csengetéssel és nagy kiabálással jelezték örömüket, hogy félévente egyszer a birtokukba vehetik a rakpartokat és az alagutat, ahová hétköznapokon csak a legvakmerőbb futárok merészkednek.

Fotó: Pályi Zsófia

A város körbezárása azért nem volt teljes, hiszen a szervezők a tömegközlekedésre és a gyalogosokra is gondoltak. A végtelennek tetsző kerékpáros menetet többször megállították a nagyobb csomópontokban, hogy elengedjék a buszokat, villamosokat és a járókelőket.

Maga a CM-akció az Egyesült Államokból, San Fransiscoból indult 1970. április 22-én. Az elmúlt években több mint 180 országból, közel ötezer civil szervezet csatlakozott a rendezvényhez. A hazai felvonulások 2004-ben kezdődtek, de a CM előzményeként tartják számon az 1999-es és 2000-es Pedálszemlét, illetve a 2001-es budapesti biciklisfutár világbajnokság éjszakai felvonulását, amin öt-hatszázan vettek részt.

Az első hazai Critical Mass-t Demszky Gábor főpolgármester azon döntése váltotta ki, hogy az Autómentes Nap rendezvényeit 2004. szeptember 22-ről a közlekedés zavartalanságára hivatkozva, hétvégére tolta. Azóta évente kétszer rendezik meg a felvonulást, csak tavaly szeptemberben maradt el, mikor a zavargások miatt a szervezők nem merték megkockáztatni, hogy tömegeket mozgassanak az utcán.

Fotó: Pályi Zsófia

A kerékpárosok összefogása mára a legsikeresebb magyar civil kezdeményezés lett. Hatására kerékpáros programot készített a főváros és a kormány, továbbá bekerült a költségvetésbe egy külön kerékpárútalap. A demonstráción idén is megjelent Sólyom László köztársasági elnök, de ott volt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, az SZDSZ elnöke is.

Kovács Áron