Fideszes céget sejt az MSZP a mentős halál mögött

2007.04.22. 15:08

Várhegyi Attila, a Fidesz korábbi pártigazgatójának cége tanácsolta Lázár János hódmezővásárhelyi polgármesternek, hogyan kommunikálja a mentőben meghalt mindszenti beteg ügyét - állítja az MSZP szóvivője. Nyakó István szerint Várhegyi cége 27 millió forintért adott tanácsokat a fideszes vezetésű önkormányzatnak.

Az MSZP szerint a Fideszhez közeli tanácsadó cég és az adófizetők pénze állt a hódmezővásárhelyi kommunikációs kampány mögött, amikor a mentőben meghalt mindszenti férfit az egészségügyi reform első áldozatának nevezték. Erről Nyakó István, az MSZP szóvivője beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A tanácsadó cég, amely Várhegyi Attila, a Fidesz korábbi pártigazgatójának érdekeltsége, "kilencvenezer vizitdíjnak megfelelő összegért", azaz 27 millió forintért adott tanácsokat Lázár Jánosnak, Hódmezővásárhely fideszes polgármesterének - közölte a szóvivő sajtóinformációkra hivatkozva.

Mint mondta, ezért a pénzért kapott Lázár János, "hódmezővásárhelyi kiskirály" kommunikációs tanácsokat a helyi kórházzal, illetve a mentőben meghalt férfi esetével kapcsolatban. Nyakó azt tudakolta, "Várhegyi Attila ötlete volt-e, politikai ügyet csinálni egy szerencsétlen beteg halálából, és ha igen, mennyibe került ez az adófizetőknek?".

Nyakó szerint az eset átlépi Hódmezővásárhely közigazgatási határát, egy országos terv körvonalai rajzolódnak ki. "A Fidesz terepasztalnak nézi Magyarországot, (...) az önkormányzatokat (...) bevette, most kiskirályságként üzemelteti őket" - mondta, hozzátéve, hogy a tanácsadói feladatokat "udvari beszállítókra" bízzák.

A politikus azt mondta: a "radikális ellenzék korlátlan hataloméhsége és gátlástalansága" arra figyelmeztet mindenkit, hogy képviselőit nem szabad még korlátozott hatalommal sem felruházni. Az adófizetők pénzével felelőtlenül, saját érdekeiket szem előtt tartva bánnak - fűzte hozzá.

"Az elmúlt időszak legotrombább nyilatkozatának" minősítette Nyakó szavait Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, aki azt javasolta a szocialista politikusoknak, hogy inkább látogassanak el néhány kórházba és szembesüljenek azzal a "káosszal és pusztítással, amit ott okoztak felelőtlen, hazug politikájukkal".

Várhegyi Attila a Magyar Rádiónak azt mondta: a politikával évekkel ezelőtt szakított, a vállalkozás a sajátja, a párthoz nincs köze. Az pedig, hogy sok fideszes helyhatóság van a megbízói között, elmondása szerint korábbi kapcsolataiból adódik.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK