Aggodalomra ad okot Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnöknek azon nyilatkozata, amelyben kijelentette, hogy a Nabucco-gázvezeték "egy álom, és nekünk nem álmokra van szükségünk" - vélte az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott egyperces felszólalásában Gyürk András (Fidesz-MPSZ) EP-képviselő, míg Tabajdi Csaba (MSZP) azt hangoztatta, hogy a vezeték megvalósulását egyértelműen támogatja a magyar kormány is. A szocialista EP-képviselő szerint a Fidesznek fel kéne hagynia a rossz és hamis szembeállításokkal.

- Az uniós tagállamok március eleji brüsszeli csúcstalálkozójukon egyöntetűen hitet tettek a közös energiapolitika mellett - hangoztatta Gyürk. - Az ambiciózus célkitűzések elfogadása végre megteremti annak a lehetőségét, hogy Európa érdemben csökkentse függését a nyersanyagforrásokat tekintve szerencsésebb helyzetben lévő országoktól. A formálódó közösségi energiapolitika egyik alappillére a Nabucco vezeték megépítése lehet, amelynek a tagállamok ösztönző döntésén túl az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank kötelezettségvállalása is új lendületet adott - szögezte le a fideszes képviselő.

Gyürk szerint a Gyurcsány Ferencéhez "hasonló kijelentések azok érdekeit szolgálják, akik a gazdasági érveken túlmutató hatalmi megfontolásokból igyekeznek megosztani az Európai Uniót az energetikai együttműködés terén". Úgy vélte, "a közös energiapolitika az egységes fellépésen és a különalkuk mellőzésén kell hogy alapuljon, mert az európai ellátásbiztonság kérdése nem lehet rövid távú érdekek martaléka".

Tabajdi Csaba azt hangoztatta: ahhoz, hogy Európának valóban közösségi energiapolitikája legyen, két alapvető feltétel hiányzik. Új jogi alapokat kell teremteni, és közösségi forrásokat kell rendelkezésre bocsátani a közös energiapolitikai célokra.

A beszerzési források kívánatos diverzifikálása és az orosz függőség csökkentése nagyon pozitív cél, "emögött azonban számos politikai manipuláció, félremagyarázás, kemény transzkontinentális gazdasági és európai geopolitikai érdek és érzelem húzódik meg" - vélte.

- Áldatlan hitvita kezd kialakulni a Nabucco és a Kék Áramlat gázvezetékekkel kapcsolatban - mondta Tabajdi. - Sokan támogatják a Nabucco megvalósulását, így egyértelműen a magyar kormány is.

Most a legfőbb feladat szerinte annak biztosítása, hogy a Nabucco mögött legyen kellő magántőke a finanszírozáshoz, álljon rendelkezésre elég közép-ázsiai és iráni gáz, és a források térségében legyen stabilitás.

- Magunk mögött kellene hagynunk a rossz és hamis szembeállításokat. A két vezetéknek más a funkciója: a Kék Áramlat az orosz gáz tranzitútvonalainak diverzifikálását szolgálja, míg a Nabucco a gázbeszerzési források diverzifikálását - hangoztatta Tabajdi, hozzátéve: - Minden más csak politikai manipuláció és hazugság és a saját kormány meggyalázása.