Kivonult a Fidesz az egészségügyi bizottság üléséről

2007.04.24. 11:34

Kivonultak a Fidesz és a KDNP képviselői a parlament egészségügyi bizottságának keddi üléséről, ahol a mentőben meghalt mindszenti férfi halála lett volna a téma. Az ellenzéki politikusok együtt tárgyalták volna halálesetet a mérgezést szenvedett keceli gyerekek ügyével.

Számos vizsgálat után a parlament egészségügyi bizottsága is tárgyalni kezdte volna annak a nyugdíjas férfinak az esetét, aki pár hete egy mentőben vesztette életét két kórház között, csakhogy az ellenzéki politikusok elhagyták a termet.

A kivonulás előzményeként Mikola István (Fidesz), a bizottság alelnöke nehezményezte: a hódmezővásárhelyi betegtragédiát tárgyaló napirendi ponthoz a bizottság nem szavazta meg, hogy a keceli kisgyermekek esetével is foglalkozzon a bizottság. 

Három hete Hódmezővásárhely és Szentes között a mentőben meghalt egy 67 éves mindszenti férfi, akit Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere az egészségügyi reform első áldozatának nevezett. Az ügyben több vizsgálat is indult azóta. Az egészségügyi tárca felkérésére indított, az Egészségbiztosítási Felügyelet által lefolytatott vizsgálat első körben azt állapította meg, hogy a hódmezővásárhelyi kórház hibázott, amikor továbbengedte a mentőt Szentesre.

A keceli ügy lényege: egy kétéves, illetve egy öthónapos gyermeket április 12-én életveszélyes állapotban, mérgezés gyanújával szállítottak mentőhelikopterrel Kecelről a szegedi klinikára. Mindkét mérgezést szenvedett gyermek most már jól van, várhatóan még a héten elhagyhatják a kórházat a Szegedi Gyermekklinika vezetője szerint. A keceli ügy azért is nagy visszhangot váltott ki, mert a klinika azt állította, az ellátásra fordítható összeg már április közepén elfogyott, ennek ellenére vették fel a betegek közé a két gyereket.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK