Hétfőn a fővárosban elfogtak egy férfit, aki hírügynökségi információk szerint a Kisbandi néven ismert bűnözőnek volt a bűntársa. A bűnbanda tagjait a 90-es évek elején elkövetett több száz csalás miatt ítélték el, de a külföldre szökött Kisbandit is csak évekkel később kapták el Miamiban. A most letartóztatott, régóta keresett férfi hamis személyi igazolványa miatt bukott le.

Elfogták Kisbandi, azaz Lakatos András egyik bűntársát, akit korábban jogerősen szabadságvesztésre ítéltek - tudta meg az MTI szerdán. A rendőrség a honlapján szerdán tett közé egy hétfőn, a fővárosban végrehajtott elfogást, amikor feltehetően Kisbandi bűntársát kerítették kézre. A rendőrség sajtóügyeletese csak az elfogás tényét erősítette meg, az elfogott személyazonosságát azonban nem közölte.

Kisbandi és bűntársai 1993-94-ben kft.-t alapítottak, és Romániában hirdetéseket adtak fel, miszerint 1200-1300 márka ellenében nulla kilométeres Dacia személygépkocsikra lehet előfizetni, s egy hónap múlva szállítják is az autót. Egyáltalán nem állt szándékukban a megrendelések teljesítése, a csalássorozatnak végül több száz, többségében román állampolgárságú károsultja lett. A büntetőeljárás a kilencvenes évek közepén kezdődött, de Lakatos András ekkor külföldre távozott, és csak évek múlva, 2000 nyarán fogta el az FBI az Egyesült Államokban, Miamiban.

Kisbandi egy időben szerepelt a tíz legkeresettebb magyar bűnöző listáján. Az "alvilág bankáraként" is emlegették, ám ezt Lakatos András újságírók előtt többször is visszautasította. Kisbandit több mint négyszáz rendbeli csalás miatt jogerősen 2 év 8 hónap börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság 2004 januárjában. A perben több vádlott-társára is jogerősen két évet meghaladó szabadságvesztést rótt ki a bíróság.

A rendőrségi honlapon szerdán közzétett információk szerint a BRFK III. kerületi kapitánysága őrizetbe vette M. Imre 37 éves román állampolgárt, budapesti lakost. A férfi hétfőn egy igazoltatás során bukott le, a gyanú szerint hamis személyi igazolvánnyal és vezetői engedéllyel akarta igazolni magát. Ezt követően derült ki, hogy a Fővárosi Bíróság BV-csoportja elfogatóparancsot adott ki ellene szabadságvesztés letöltése miatt. A további eljárást ezért a BV-csoport folytatja le - olvasható a közleményben.