Ellenszavazat nélkül támogatta a parlament szakbizottsága Fodor Gábor környezetvédelmi miniszteri kinevezését. A szabad demokrata politikus a konkrétumokra vonatkozó kérdésekre ritkán adott konkrét választ, de jelezte, nem szakminisztériumként képzeli el a tárcáját, hanem egy újfajta szemlélet meghonosítójaként.

Egy műanyag és egy papírzacskó felmutatásával érzékeltette Fodor Gábor a környezetvédelmi bizottság meghallgatásán, hogy utóbbi választásával is tehet egy állampolgár a környezetvédelemért. Az SZDSZ-es Fodor miniszteri kinevezését a szerdai ülésen 12 igennel, 7 tartózkodás mellett támogatta a bizottság. Igennel szavazott Fehérvári Tamás és Bányai Gábor fideszes képviselő, míg Katona Kálmán MDF-es bizottsági elnök tartózkodott a szavazásnál.

A Horváth Ágnes hétfői egészségügyi miniszteri meghallgatásánál jóval oldottabb hangulatú ülésen Fodor fél órán keresztül vázolta fel azt, hogy miként képzeli el a tárca vezetését. Fodor többek között azt fejtegette: más irányt akar adni a környezetvédelmi minisztériumnak. A tárcát nem szakminisztériumként képzeli el, hanem olyan szemlélet képviselőjeként, amely meghonosítja a környezetvédelmi gondolkodást az egész kormányban és az Országgyűlésben.

Elmondta: olyan szemléletmódot akar kialakítani, amelyben érvényesülnek a jövő nemzedékének érdekei, valamint amely párthovatartozástól független együttműködésre épül. A politikus elmondta: a környezetvédelmet olyan széles konszenzust élvező üggyé akarja tenni, mint amilyen a rendszerváltás idején a bős-nagymarosi erőmű elleni fellépés volt. Programjának legfontosabb elemeként az éghajlatváltozás elleni küzdelmet említette. Ennek kapcsán többször hivatkozott az ENSZ klímaváltozással kapcsolatos jelentésére, majd hozzátette: Magyarországnak külön klímapolitikára van szüksége.  

Fontosnak tartotta, hogy 2008 elejére készüljön el egy fenntartható fejlődésről szóló stratégia, amelyet a következő évi költségvetésnél már figyelembe lehetne venni. Az olyan katasztrófáknál, amelyeket szakemberek összefüggésbe hoznak a klímaváltozással (mint amilyen az augusztus 20-i vagy a mátrakeresztesi nagy viharok voltak) nem az utólagos kárenyhítésre, hanem a megelőzésre helyezné a hangsúlyt. Fodor szerint az átfogó környzetvéldemi programokat 5 illetve 10 évre kell tervezni, hogy azok átnyúljanak a kormányzati ciklusokon.

A szabad demokrata politikus fontosnak tartaná a jövő nemzedékek ombudsmani hivatalának a felállítását, valamint az árvízvédelmi Vásárhelyi-terv újragondolását, amely vidékfejlesztési és biztonsági stratégia lenne egyben. Fontos célként említette azt is, hogy a környezetvédelmi felelősség minél több ember gondolkodásában jelenjen meg, ebben fontos szerepe lehet a civil szervezetekkel való együttműködésnek.

A képviselők személyekedéséstől mentes, szakmai kédéseire adott rövid válaszaiban Fodor kevés konkrétumot mondott, ehelyett minden feleletében azt mondta: "fontosnak tartom", "támogatom", "együtt akarok működni", "számítok a segítségükre".

A kerékpárutak kapcsán Fodor közölte, az lenne a cél, hogy a ciklus végére az országban dupla olyan hosszú legyen a kerékpárutak hálózata, mint amekkora ma. A Tubesre tervezett radart "szükséges rosszként" elfogadja, az atomenergia magyarországi jövőjéről pedig úgy vélekedett: arról minél szélesebb tömegeknek kell dönteniük.

Szabó András