Puhítja több-biztosítós tervét az SZDSZ

2007.04.26. 17:25

Először részletezte az SZDSZ azt az egészségfinanszírozási rendszert, amely a liberális párt szerint a koalíciós béke záloga lehet. A modellben megjelenik a MSZP által favorizált állami garancia, valamint az SZDSZ által óhajtott több-biztosítós koncepció. A szocialista politikusok szerint a terv több sebből vérzik, az SZDSZ korábbi javaslatát pedig az ombudsman meszelte el.

Már májusban meg akar állapodni az SZDSZ a szocialistákkal arról a vegyes egészségbiztosítási rendszerről, amelyet nagy vonalakban Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kezdett el felvázolni a múlt héten - derült ki azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyet Kóka János, az SZDSZ elnöke Horváth Ágnessel közösen tartott. A tájékoztatón konkrét részleteket is elárultak a modellről, amely jelentősen eltér az SZDSZ által korábban javasolt több-biztosítós rendszertől.

Amíg korábban az SZDSZ kizárólag az egymással versengő profitorientált biztosítókban gondolkodott - erről szólt többek között Mihályi Péter liberális közgazdász tervezete -, addig a most felvázolt modell már több olyan elemet tartalmaz, amely az MSZP-vel való kiegyezésre törekszik. Az MSZP ugyanis választási ígéreteiben az egybiztosítós modellt támogatta, igaz, később már puhult ez az álláspont. A tervezet kompromisszumos része, hogy fennmaradna az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), amely a magánbiztosítókkal együtt működne a jövőben.

A terv

Horváth Ágnes elmondta: a társadalmi szolidaritás is megmaradna az általuk kidolgozott modellben. Mégpedig úgy, hogy az állampolgárok a tb-t nem közvetlenül a biztosítónak, hanem egy alapba fizetnék be. Ez utóbbit neveznék Egységes Nemzeti Kockázatközösség Alapnak (ENKA). Az ide befolyó pénzt fejkvóta szerint osztanák szét a biztosítóknak. Ez azt jelenti, hogy hiába fizet több járulékot egy egészséges jómódú férfi, utána kevesebb pénzt utalna az ENKA a biztosítónak, mint például egy nyugdíjas után.

A nyugdíjas - aki után az állam fizeti a járulékot - ellátására több pénz jutna az alapból - vázolta a tervezetet a hétfőn kinevezett miniszter. (Az SZDSZ képregényes magyarázatát itt nézheti meg.) Azt, hogy mennyivel több, azt a biztosított kora, betegsége, neme határozná meg. Az ENKA ellenőrzését pedig - az SZDSZ tervei szerint - az Egészségbiztosítási Felügyelet látná el. Az elképzelés szerint ehhez nem kellene emelni a járulékok összegét. Kóka János elmondta: egyszerűen azokat a forrásokat kell jól felhasználni, amelyek a jelenlegi pazarló rendszerben elvesznek.

A pártelnök közölte: a versenyt az biztosítaná, hogy a biztosítók maguk döntenék el, hogy mely kórházakkal akarnak szerződni. Kóka szerint ez a kórházakat arra ösztönözné, hogy minél jobb szolgáltatást nyújtsanak. Kóka elmondta: kikötnék azt is, hogy a biztosítók ne válogathassanak az ügyfelek között, aki felkeresi őket, azzal szerződniük kell. Így az SZDSZ szerint elkerülhető lenne az, hogy kialakuljanak a gazdagok és szegények biztosítói. Az állampolgárok pedig minden évben dönthetnek arról, hogy melyik biztosítóhoz akarnak menni, így bárki maradhat az államinál, vagyis a jelenlegi OEP-nél is.

Sebeket lát az MSZP

Kóka szerint ez a tervezet figyelembe veszi az MSZP és az SZDSZ által megfogalmazott célokat. A pártelnök reméli, hogy azt elfogadják tárgyalási alapnak a szocialisták is. Az [origo] által megkérdezett MSZP-s politikusok azonban kevésbé lelkesen nyilatkoztak. Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának MSZP-s elnöke szerint nem a nyilvánosság előtt, hanem a koalíciós megbeszéléseken kellene egyezségre jutni. Kökény a tervezet így nem is akarta kommentálni.

Az SZDSZ javaslatát elfogadná tárgyalási alapnak Schvarcz Tibor, az egészségügyi bizottság szocialista alelnöke, szerinte azonban az több sebből is vérzik. Schvarcz szerint a nyugati tapasztalatokból már kiderült, hogy a magánbiztosítóknak kifinomult technikáik vannak arra, hogy hogyan válogassák ki a minél kevésbé kockázatos ügyfeleket. A politikus szerint a magánbiztosítóknak a saját hálózatuk kiépítése miatt több pénzre lenne szükségük. Így a velük szerződők után vagy nagyobb fejkvótára lenne szükség, vagy a befizetett tb-t kéne növelni.

Schvarcz szerint értelmetlen beengedni a magánbiztosítókat olyan piacra, ahol épp most faragták le az ágyszámokat. Ha nem növelik a kapacitásokat, megeshet, hogy a magánbiztosító egy budapesti ügyfelének csak Zalaegerszegen tud ellátást garantálni - tette hozzá a szakpolitikus.

Tamáskodók

Teljesen elutasította az SZDSZ tervezetét a Fidesz. Az ellenzéki párt szerint annak megvalósulása a járulékok megugrásával és egyre hosszabb várólisták kialakulásával járna. Kritikát fogalmazott az SZDSZ koncepciójával szemben a héten nyilvánosságra hozott állásfoglalásában Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlés biztosa is. Az ombudsman szerint, ha megjelennek profitorientált biztosítók, akkor a hozzáférés egyenlőtlensége miatt sérülhet az élethez és emberi méltósághoz való jog. Az ombudsman úgy fogalmaz, hogy a "mi a panasza?" helyett lehet-e úgy kezdeni a vizitet hogy "mi a biztosítási kötvényszáma?"

Lenkovics állásfoglalása viszont még az előtt született, hogy az SZDSZ ismertette volna az új modelljét, a csütörtökön részletezett változatban már hangsúlyos szerepet kap az ombudsman által hiányolt állami garancia. Az állásfoglalásból felismerhető, hogy az a Mihályi Péter nevéhez kapcsolódó modellt ostorozza, amelyben még nem szerepelt az állami szolidaritás. Szerettük volna megkérdezni, hogy mit szól a módosított koncepcióhoz, Lenkovics ombudsmani tisztsége azonban április 21-től megszűnt. Az alkotmánybíróvá választott Lenkovics pedig már nem nyilatkozik az ügyről.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK