Martonyi tagadja, hogy informátor lett volna

2007.04.26. 19:16

Kende Péter szerint Martonyi János volt külügyminiszter Marosvásárhelyi fedőnéven III/2-es informátorként írt jelentéseket külföldi útjairól. Az újságíró, szociológus erről csütörtökön beszélt a Klubrádió egyik műsorában. Martonyi János határozottan cáfolta, hogy informátorként dolgozott volna, de azt elismerte, hogy tanulmányútjáról írt beszámolót a hatóságoknak.

A korábban Orbán Viktorról is könyvet író Kende Péter egy úgynevezett munkadossziéban talált adatok alapján állítja, hogy Martonyi János informátorként dolgozott az 1960-as években. Az újságíró hozzátette: egy április 16-án készített interjúban az Orbán-kormány külügyminisztere elismerte neki, hogy a Marosvásárhelyi nevű informátor valóban ő volt, és azok az adatok, amelyek a dossziéban szerepelnek, tőle származnak, róla szólnak.

Kende Péter a Klubrádióban elmondta, hogy személyesen is találkozott Martonyival, a beszélgetésről hangfelvételt is készített, amelyben Martonyi elismerte, hogy igazak Kende állításai.

Martonyi János azonban pénteken reggel, a Pont FM rádió műsorában pénteken rágalomnak nevezte Kende állítását, hogy ő fedőnéven jelentéseket írt volna, és jogi lépéseket helyezett kilátásba. Mint mondta, valóban jelentkezett nála az állambiztonság egy évvel azután hogy még huszonévesen visszatért Nyugat-Európából, ahol részt vett egy tanfolyamon, amit - mint utólag kiderült - a Szabad Európa Rádió szervezett.

Martonyi szerint az akkori viszonyok közt szinte természetes volt, hogy leíratták vele, mi történt a tanfolyamon. Az pedig, hogy fedőnevet adtak neki, aktát nyitottak és ügynökként kezelték, az "akkori idők szelleméből következik". A volt külügyminiszter hozzátette, hogy ugyanebben az időben a III/III-as ügyosztály megfigyelte őt, és ezekben a jelentésekben - amiket meg is mutattak neki - "a szocializmus ellenségének" nevezték.

A volt külügyminiszter szerint Kende Péter, "Egy polgár vallomásai" címmel az ÉS című hetilap pénteki számában megjelent cikke politikai politikai támadás: "valakiknek érdekükben áll" - mondta, "teljesen hamisnak" nevezve azt az állítást, amely szerint pénzbeli ellenszolgáltatást kapott volna a jelentésért. Martonyi hangsúlyozta, hogy később, 1979-ben is visszautasította az állambiztonság beszervezési kísérletét.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK