Cirkusz lett a Fővárosi Közgyűlés üléséből

2007.04.26. 11:56

Előbb kivonult az ellenzék nagy része, majd összeveszett az egyébként koalíciós partner MSZP és az SZDSZ - így foglalható össze a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésének délelőttje. A Fidesz és a KDNP azért vonult ki, mert a kormánypártok addig szavaztak egy témáról, amíg nekik tetsző döntés nem született. A koalíciós konfliktus oka pedig állítólag egy személyi ügy.

Egy nappal azután, hogy a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Tarlós István diktatórikus módszerekkel vádolta meg a főpolgármestert a közműcégek vezetőinek pályázat nélküli kiválasztása miatt, újabb konfliktus támadt az önkormányzat frakciói között. A Fidesz és a KDNP kivonult az ülésről, és a "demokrácia arculcsapásának" nevezte a kormánypártiak eljárását a napirendről szóló vitában.

A fideszes Pokorni Zoltán kezdeményezésére ugyanis először sikerült elérni, hogy előkészítetlenség miatt ne kerüljön napirendre a három budai kórház összevonásáról szóló javaslat, de ez menetközben mégis változott. A kormánypártok ugyanis az MSZP-s Devánszkiné Molnár Katalin szorgalmazására addig szavaztak a témáról, amíg felvették azt.

"Főpolgármester úr, ön méltatlan a főváros vezetésére, gyalázat, amit művel" - jelentette ki Tarlós István, a Fidesz-frakció vezetője. Tarlós István és Bagdy Gábor KDNP-frakcióvezető a szünetben külön-külön tartott tájékoztatójukon bejelentették, hogy a kormánypártiak "antidemokratikus eljárása" miatt csütörtökön nem vesznek részt a továbbiakban a közgyűlés munkájában. 

Hock Zoltán, az MDF frakcióvezetője is bírálta a városvezetést. Azt mondta: igen furcsa lenne az a demokrácia, ha például a bíróságokon vagy a parlamentben egy már eldöntött kérdés után a többség addig szavaztatna újra és újra, míg neki tetsző döntés születik.

Kivonulás után MSZP-SZDSZ vita

A Fidesz-KDNP közgyűlési kivonulása után alig két órával MSZP-SZDSZ koalíciós belháború alakult ki a Fővárosi Közgyűlésben csütörtökön, s emiatt teljesen bizonytalanná vált a közgyűlés munkájának folytathatósága.

Az egészségügyi előterjesztések megtárgyalása előtt a szocialisták frakciószünetet tartottak. Steiner Pál frakcióvezető ezt követően bejelentette, hogy a még hátralévő 34 témából 15-öt hajlandók csak megtárgyalni csütörtökön. Méghozzá csak olyanokat, amelyek egy önkormányzat működéséhez elengedhetetlenek. A megtárgyalásra javasolt témák között nem szerepelt a János-, a Margit- és a Budai Gyermekkórház összevonásáról szóló előterjesztés sem.

Az MTI kormánypárti képviselőktől megtudta, hogy a szocialisták azt sérelmezik, hogy az SZDSZ erősen kifogásolja Havas Szófia egészségügyi tanácsnok ténykedését. Ezért nem is akarják megszavazni azt, hogy ő legyen az önkormányzat képviselője a Közép-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanácsban.

Steiner Pál bejelentését követően az ülést vezető Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes többször is kísérletet tett az érvényes napirend megállapítására. Mivel azonban eltért a 24 MSZP és a 10 SZDSZ képviselő álláspontja, ezért a szavazások rendre érvénytelenek lettek a kialakult határozatképtelenség miatt. A 34 kormánypárti ugyanis eltérően voksolt, illetve nem vett részt a szavazásban, emiatt egyszer sem volt meg a határozatképességhez szükséges 34 szavazat.

Demszky Gábor főpolgármester a helyzet feloldásaként bejelentette, hogy ebédszünetet rendel el. Szerinte ahhoz, hogy folytatódhasson a munka, arra lesz szükség, hogy a szocialisták a megtárgyalandó témák közé sorolják a Kelenföldi pályaudvar térségének fejlesztését célzó ötletpályázat kiírását is. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a három budai kórház összevonásának májusra halasztása nem okoz gondot, késedelmet, ez idő alatt ugyanis lesz idő további egyeztetésre.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK