Folyamatosan felügyelik és jelenleg is őrzik azt a szlovák kamiont, amely veszélyes anyagot szállított és felborult a Hidasnémeti és Gönc közötti úton egy kanyarban. A veszélyes anyag szivárog a járműből.

A nitrit-acidot szállító jármű fülkéjében ketten utaztak, egyiküket könnyebb sérülésekkel szállították kórházba, a másik férfit azonban csak három és fél órás küzdelem után sikerült kiszabadítani a roncsból. Őt súlyos, életveszélyes sérülésekkel ápolják -  mondta az MTI-nek Kohánka István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes vezetője csütörtökön.

A kamion mintegy 22 tonna veszélyes anyagot szállított, amely 53 százalékos arányban salétromsavat tartalmaz és jelenleg is a töltőszelepek környékén szivárog a tartályból. Ezt folyamatosan felügyelik és továbbra is biztosítják a helyszínt - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a szivárgó savas anyagot nem lehet felfogni, ezért egy kavicsos ágyat alakítottak ki, amely segít a közömbösítésben, egyéb különösebb beavatkozásra nincs szükség. "Csütörtök reggelig nem sikerült elérni a szlovák szállító céget, ezért addig így marad a teherautó. A szállító vállalatnak kell biztosítania ugyanis egy másik speciális járművet, aminek a tartályába át lehet fejteni a nitrit-acidot és csak utána lehet megmozdítani a roncsot" - fűzte hozzá kohánka.

Mint mondta, komolyabb környezeti kár azért nem keletkezett, mert a jármű korszerű és modern. A környéken élőket a szivárgó anyag nem veszélyezteti. Információk szerint a kamion Nyíregyházára tartott, ám vélhetően a sofőr eltévedt, így kerültek a Hidasnémeti és Gönc közötti útra.

A tervek szerint a felborult kamiont még csütörtökön elszállíttatják, de addig is forgalomkorlátozásra lehet számítani.