Sugárzó hulladékot küldtek vissza Budapestre

2007.04.26. 11:09

Fémhulladék közé keveredett radioaktív vasrudakat szállított egy magyar cég Bosznia-Hercegovinába. A sugárzó rudakat visszaküldték Magyarországra, itt fogják megsemmisíteni őket - írja a HVG. A veszélyes hulladék származási helye nem ismert.

Sugárzó vasrudakat küldött vissza Budapestre a boszniai Zenica vasműve - számolt be róla a HVG csütörtökön megjelent száma. A fémhulladékot, melyben a hat darab rádium-226-izotóppal szennyezett rudat találták, az Ereco Zrt. vitte ki vasúton. A radioaktív rudakat Püspökszilágyon, az Országos Atomenergia Hivatal Radiokatív Hulladékokat Kezelő Kht.-jában semmisítik meg.

A zenicai vasmű sugárkapui március végén jelezték, hogy a Magyarországról érkező szállítmányban radioaktív anyag van. A HVG-nek úgy nyilatkozott az Ereco Zrt., hogy a hulladék sugárdózisa senkire nem jelentett egészségügyi kockázatot. A rudak a vagonon kívülről 15, közvetlen közelről 30 mikrosievert értékben sugároztak, míg a normális, mindenhol előforduló sugárzás 0,1 mikrosievert. A hetilap megemlítette, hogy ugyanakkor egy televízió képernyője mellett is lehet akár 10 mikrosievert erősségű sugárzást mérni.

Sem a magyar, sem a bosnyák cég nem tudta megmagyarázni, hogy miért nem észlelték a határokon a sugárzást. A rudak származási helye nem ismert. Az Erecónál nem erősítették meg a HVG azon értesülését, hogy a sugárzó fémhulladék a csepeli szabadkikötőből származik.