Kaotikusan mentegetik a gyanús fővárosi állásosztást

2007.04.27. 8:05

Miért pályázat nélkül osztogatja a főváros a vezető állásokat? Az SZDSZ-es és MSZP-s politikusok összevissza magyarázkodnak. Az egyik szerint sürgetett az idő, a másik a "szemfüles sajtót" okolta, a harmadik szerint értelmetlen pályáztatni, mert ő úgyis ismer minden szóba jöhető jelöltet. Akadt azonban, aki kimondta: a lényeg az volt, hogy a jelöltek lojálisak legyenek a városvezetéshez. Az általunk megkérdezett fejvadász viszont nem érti az egész ügyet: ő két hét alatt is lebonyolította volna a pályázatot.

"A megszavazott vezérigazgató-jelöltek alkalmas és komoly emberek, velük nincs probléma, maga az eljárás viszont nem volt igazán elegáns" - mondta csütörtökön az [origo]-nak az új fővárosi közműcég-igazgatók kiválasztásáról Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság SZDSZ-es elnöke. Szerdán pályáztatás és az ellenzék előzetes tájékoztatása nélkül szavazták meg az új vezetőket, többek között a fővárosi távhőszolgáltató, a közterület-fenntartó, az ingatlan- és vagyonkezelő, valamint a parkolókat és fürdőket kezelő cégek élére. Miközben a fővárosi ellenzék diktatórikusnak nevezte a döntést, a szokatlan módszert és annak előzményeit csütörtökön még a koalíció politikusai is egymásnak ellentmondva próbálták megmagyarázni.

Ki ismerte a listát?

"Volt olyan időszak a városházán, amikor a közműcég vezetőjelöltjeit a frakciók külön meghallgatáson ismerhették meg a róluk hozott döntés előtt" - idézte a múltat az [origo] kérdésére Endrédy István, a városüzemeltetési bizottság KDNP-s tagja. Most ugyanis még csak a jelöltek névsorát sem kapták meg előre - állította: frakciója kedden késő délután a Fidesztől tudta meg, milyen nevek szerepelnek majd a másnapi szavazáson. Hasonló panaszokat fogalmazott meg a Fidesz frakcióvezetője, Tarlós István is, aki szerint hivatalosan sem a jelöltek névsorát, sem életrajzukat nem kapták meg előre. "Én összesen kettőt láttam korábban, de azokat egy szocialista képviselő mutatta meg suttyomban"- mondta.

Ikvai-Szabó Imre, a névsort MSZP-s kollégájával, Hagyó Miklóssal együtt összeállító SZDSZ-es főpolgármester-helyettes ugyanakkor azt állította, hogy kedden délben minden frakcióvezetővel ismertették a hat fővárosi közműcég élére szánt szakember életrajzát. Ennek viszont ellentmond Somlyódi Csabának, a gazdasági bizottság MSZP-s elnökének nyilatkozata, aki szerdán arról beszélt, hogy "a szemfüles sajtó kiszivárogtatásai miatt" csak a legutolsó pillanatban terjesztették a képviselők elé a döntési javaslatot. Az SZDSZ-es Lakos Imre csütörtökön szintén helytelenítette az információ visszatartását: "Az ellenzék jogait tiszteletben kell tartani, ha én ellenzéki lennék, én is elvárnám a bővebb tájékoztatást" - fogalmazott.

Mi alapján döntöttek?

Bár pályázatot nem tartottak, Ikvai-Szabó Imre az [origo] kérdéséra azt állította, hogy a levezényelt belső versenyeztetésen szakmai érvek (szakterületi jártasság, rálátás az adott cégre, stb.) alapján választották ki a legmegfelelőbb vezérigazgatókat. A szintén SZDSZ-es Dancs Gábor, a jelölteket megszavazó gazdasági bizottság tagja ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, a szakmai tapasztalat csak beugrónak számított, és tudomása szerint az állás kritériuma volt az is, hogy az adott igazgatójelölt lojális legyen a városvezetéshez. "Hiszen ha egy vezérigazgató elkezd politizálni, az halálos csapás a fővárosra!"- tette hozzá.

"Ezeknél a cégeknél komoly fővárosi kontroll kell, így a posztok kiosztása részben bizalmi kérdés" - magyarázta a politikus, hozzátéve, hogy ebből a megfontolásból természetesen csak egy bizonyos kört mértek fel a háttéregyeztetéseken. "Azért sem volt pályázat, mert a lojalitás nem felmérhető pályázati kérdőíveken, ez csak a személyes kapcsolatokon keresztül látható" - fogalmazott Dancs.

Volt-e idő pályázatra?

A Fidesz leginkább azt kritizálta a szerdai kinevezések kapcsán, hogy azokat nem nyílt pályázaton döntötték el, hanem a Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre által levezényelt belső versenyeztetés során. A módszert szerdán még mindkét főpolgármester-helyettes időhiánnyal magyarázta: "Minél előbb kellett meghozni a döntéseket, (...) pályáztatásra és ennek előkészítésére sajnos nem állt elég idő a rendelkezésünkre" - írta az [origo]-nak szerdán Hagyó Miklós.

Ez az érvelés azonban, az általunk megkérdezett felső- és középvezetői fejvadász cég szerint nem elfogadható. Fazekas Zsolt, a HILL International ügyvezető igazgatója az [origo]-nak azt mondta, hogy egy fejvadász cég akár néhány hét alatt is találhatott volna alkalmas szakembereket a posztokra, méghozzá nyílt pályázat útján. "Még ha egy, vagy akár két hetet hagyunk is a jelentkezésre, utána egy nagyobb személyzeti tanácsadó cég két hét alatt le tudja bonyolítani az interjúztatást, a jelöltek kiválasztását" - magyarázta. Ezután pedig már csak a vállalatok tulajdonosain múlik, hogy mikorra döntik el, közülük kit tartanak a legjobbnak -tette hozzá.

A Fidesz az időérvvel azt is szembehelyezte, hogy néhány cégvezető idei nyugdíjazásáról már tavaly tudni lehetett, és a városvezetők is nyíltan beszéltek a szükséges váltásokról. Csütörtökre aztán Ikvai-Szabó is kihátrált korábbi indoklásából, noha szerdán még arra hivatkozott, hogy márciusi főpolgármester-helyettesi kinevezése miatt néhány hét alatt kellett levezényelnie a vezérigazgatók kiválasztását. Csütörtökön az [origo]-nak arról beszélt, hogy már 2006-ban megkezdte az érintett cégek áttekintését és az új vezetőkről való egyeztetéseket, pályázatokat pedig azért nem indított, mert az - mint fogalmazott - "értelmetlen".

Volt-e szükség pályázatra?

"Értelmetlen nyilvános pályázatot indítani, mert nem új víziókat és ismeretlen tehetségeket keresünk, hanem konkrét feladat elvégzésére akartunk megfelelő embereket találni" - magyarázta Ikvai-Szabó. Az SZDSZ-es politikus azt mondta, eléggé ismeri a gazdaság összetételét és a szóba jövő, szakmán belüli jelölteket. A kiosztott vezérigazgatói posztokhoz ugyanis feltétel volt, hogy a jelölt budapesti legyen, és az is, hogy az adott típusú cégnél legyen szakmai tapasztalata. Ilyenből nincs túl sok - magyarázta a főpolgármester-helyettes, majd hozzátette: "Én versenypárti vagyok, de vannak a versenynek is korlátai".

A fejvadász cég ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor, ha nem a versenyeztetés, hanem a szakterület és a szervezet ismerete volt a szempont, akkor is pályáztathatott volna a főváros, csak éppen az adott közműcég középvezetői, illetve a vezérigazgató-helyettesei között. "Azért is érdemes pályáztatni, mert akkor a döntéshozók nyugodtak lehetnek, hogy minden lehetőséget megvizsgálva, a legalkalmasabbat választották" - jelentette ki Fazekas Zsolt. Hiszen így rábukkanhatnak egy olyan szakemberre, aki sokkal jobb szakmai programot tesz le az asztalra, vagy mondjuk külföldről hazatérve, valami teljesen új koncepcióval tud előállni - tette hozzá.

Visnovitz Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK