Méreg elleni szérum okozta a főgyógyszerész bukását

2007.04.27. 16:51

Leváltotta az országos főgyógyszerészt, Antal Csabát az egészségügyi miniszter. Antalt azért menesztették, mert a viperamarás elleni szérumkészletet nem ellenőrizte megfelelően.

Menesztették az országos tiszti főgyógyszerészt, Antal Csabát. A leváltás oka az volt, hogy a főgyógyszerész csak késve adott tájékoztatást a viperamarás elleni szérumkészlet lejártáról, amikor már csak  tizennégy nap volt hátra a használhatósági időből - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter pénteken.

A politikus komoly gondként említette, hogy az ÁNTSZ-nél jelenleg nincs naprakész nyilvántartás arról, hogy a gyógyszerkészletek lejáróban vannak-e, így a miniszter sem kaphat idejében tájékoztatást a problémákról. Horváth Ágnes azt is szerencsétlennek tartja, hogy ilyen esetekben nem gondoskodnak a készletek beszerzéséről. "Pontosabban a beszerzés gondoskodása helyett a felelősséget áttolják másra. Ezt nem fogadjuk el" - tette hozzá.
   
A miniszter hangsúlyozta, hogy valamennyi kórház számára kötelező feladat, hogy gyógyszereiről naprakész nyilvántartást vezessen, amelynek az ellenőrzése az ÁNTSZ feladata. "Köztük például a tiszti főgyógyszerész úré is akár" - jegyezte meg. "Így az, hogy pont az ő munkahelyén nem történik meg ez az ellenőrzés, számomra elfogadhatatlan volt, és az ő leváltásához vezetett" - jelentette ki a miniszter.
   
A Népszabadság pénteken arról számolt be, hogy a menesztett vezető a közép-magyarországi főgyógyszerészi posztra kerül, helyét a jelenlegi fővárosi vezető, Bódis Lászlóné veszi át.

KAPCSOLÓDÓ CIKK