A legmagasabb, ötös fokozaton folyt éjszaka is a körmendi sajtgyár oltása. A kárt három milliárd forintosra becsülik, személyi sérülés azonban nem történt. A tűzoltóság 12 órán keresztül a legnagyobb technikai- és létszámkészültségben végezte az oltást, az utómunkálatokat szombaton este fejezték be.

Hárommilliárd forintra becsülik a kárt a leégett körmendi sajtüzem tulajdonosai - közölte az MTI-vel a tulajdonosoktól és az üzem vezetőjétől származó információra hivatkozva a katasztrófavédelem szombaton. A sajtgyár péntek délután gyulladt ki, valószínűleg egy kazánrobbanás nyomán. A péntek délután keletkezett tűzben a 4 ezer négyzetméter alapterületű könnyűszerkezetes üzemcsarnok és raktár teljesen megsemmisült. Személyi sérülés sem a tűzeset következtében, sem az oltás közben nem történt.

Az utómunkálatokat szombaton este fejezték be. A raktárban 22 tonna vaj, 40 tonna növényi zsiradék, 150 tonna kazein, 80 tonna sajt, 100 tonna sajtpor alapanyag, valamint több száz tonna csomagolóanyag volt. Az elolvadt anyagok az oltáshoz használt vízzel keveredve "masszát" képeznek, ami az utómunkálatok elvégzését nehezítették meg a helyszínen dolgozó 22 tűzoltó számára.

Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő szerint a a lakosság nem volt veszélyben, ezért kitelepítésre sem került sor. A tüzet az éjjel 20 tűzoltóautóval mintegy ötvenen oltották, és egy vegyi felderítő csoport is kivonult a füst összetételét ellenőrizni. Szerencsére az elkerülte a várost, és egy közeli falu, Egyházasrádóc felé terjedt. A felderítők eddig ott sem találtak mérgező anyagokat a füstben, habár a lakosságból sokan köhögésre panaszkodnak. A katasztrófavédők arra kérték a lakosságot, hogy tartsanak zárva ajtót, ablakot.

Fotó: Szombathelyi tűzoltóság - Lánglovagok.hu

A tűz oltását nehezítette, hogy a gyár épületének oldalában két tartály van elhelyezve. Az egyikben két tonna szén-dioxid, a másikban 1500 köbméter nitrogén van, amit a gyártási folyamatban használtak. A tűzoltók a tartályokat több vízsugárral hűtötték.

Budai Tibor, az üzem tűzvédelmi vezetője egy szemtanú dolgozóra hivatkozva elmondta, hogy a ládamosó helyiségben egy nagy nyomású, gázolajjal üzemelő, a forró víz melegítésére használt berendezés kazánjából csaptak fel a lángok. "A dolgozó egy durranást hallott, a következő pillanatban pedig lángra kapott az egész helyiség" - mondta. A délutános műszakban öten dolgoztak, valamennyien idejében kimenekültek az üzemcsarnokból.

A tűzeset kapcsán Lamperth Mónika önkormányzati miniszter intézkedett, hogy a szükséges erők és eszközök a tűz oltásához rendelkezésre álljanak. A miniszter felvette a kapcsolatot a körmendi polgármesterrel, és egyeztetésük alapján hozta meg intézkedéseit. Lamperth Mónika tájékoztatta a külföldön tartózkodó miniszterelnököt is.

MTI - [origo]