Hivatalosan is megszűnt az eljárás Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cége, az Altus Rt. ellen, a Szalay utcai ingatlanügy kapcsán. Az ügyészség ugyanis visszavonta a keresetet, mert az ügyet átgondolva arra jutottak, mégsem érte 80 milliós kár az államot. Az ügyben érintett állami cég 600 ezer forint perköltséget kap az ügyészségtől.

Tárgyaláson kívüli végzéssel megszüntette csütörtökön Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cége, az Altus Rt. és a Humán-Jövő 2000 Kft. elleni pert a Somogy Megyei Bíróság - közölte Varga Rita bírósági szóvivő pénteken az MTI-vel. A szóvivő elmondta, a bíróság azután döntött így, miután az alperesek elfogadták a felperes, a Legfőbb Ügyészség (LÜ) kezdeményezését, és hozzájárultak a per megszüntetéséhez. Az Altus Rt. nem kérte perköltség megítélését, a Humán Jövő 2000 Kft. viszont igen: a bíróság 600 ezer forintos perköltséget állapított meg.

A még Polt Péter főügyész felügyelte ügyészség 2006 áprilisában indította meg a pert az Altus Zrt. és a Humán Jövő 2000 Kht. ellen (utóbbi a Miniszterelnöki Hivatal cége), a köztük létrejött szerződés semmisségének megállapításáért.

A kereset szerint a kormányfő cége, több mint 80 millió forinttal gazdagodott az állam kárára, miután az Altus 1995. január 12-én hozzájutott a MeH kezelésében lévő Szalay u. 4. szám alatti ingatlan egy részéhez, majd három hónappal később az eladó, vagyis a Miniszterelnöki Hivatal cége visszabérelte az ingatlant az Altustól, és saját költségén felújította.

Az ügyészség tavaly novemberben kérte a polgári per szüneteltetését, majd értékelte a rendelkezésre álló új adatokat.  Ennek lényege, hogy a szakértői vélemény szerint egyáltalán nem érte 80 milliós kár az államot, az Altus csak hétmilliót nyert az üzleten. Ezt pedig igazoltan visszautalta az államnak."Ezen utóbb ismertté vált tényekre figyelemmel a kereseti kérelem jogalap nélkülivé, a további eljárás okafogyottá vált" - indokolja a Legfőbb Ügyészség, hogy miért állt el a keresettől.

[origo]/MTI