Kés és kisbalta vet árnyat a szigeti majálisra

2007.05.01. 9:41

Késes fenyegetőzésre hivatkozva lefújta keddi majálisát az SZDSZ. A párt sajtóosztálya szerint ugyanis a Hajógyári szigetre tervezett keddi rendezvény előkészítése közben a Jobbik Magyarországért Mozgalom közelben tervezett ünnepségének helyszínéről többen átmentek az SZDSZ-hez, és provokálták a párt roma munkatársait. A jobbikosok szerint azonban fordítva történt: pont hogy őket fenyegették kisbaltával az SZDSZ büfései.

Elmarad az SZDSZ majálisa - közölte a párt sajtóosztálya. A közlemény szerint a keddi rendezvény előkészítése során "a Jobbik közeli rendezvényéről érkező garázdák késsel fenyegették" a párt munkatársait, akik között romák is voltak. A fenyegetőzők a romák ottlétét kifogásolták - áll a közleményben. A liberális majális elnevezésű rendezvény eredetileg május 1-én délelőtt 11 órakor kezdődött volna a Hajógyári szigeten.

Badacsonyi Szabolcs, az SZDSZ III. kerületi frakcióvezetője az MTI-vel közölte, hogy 17 éve tartják a Hajógyári-szigeten a párt majálisát. Néhány éve a Jobbik Magyarországért Mozgalom is a közelben ünnepel, de eddig még nem került sor konfliktusra. Hétfőn kora este azonban a Jobbik rendezvényéről érkező néhány fő jelent meg a liberális sátornál, és szavakkal provokálták az ott dolgozó roma munkatársakat. A csoport egyik tagja késsel fenyegetőzött, ezért az SZDSZ-rendezvény egyik szervezője kihívta a rendőrséget.

A jobbikos szervezők másképp emlékeznek. A Jobbik pártigazgatója szerint hétfőn este egy nemzeti színű pólót viselő fiatalember átsétált az SZDSZ-es rendezvényre érdeklődni, ám pólója miatt szóváltásba keveredett az ott kiszolgáló roma származású emberekkel. A szemtanúk szerint az SZDSZ rendezvényén dolgozó büfések kis fejszével, nagy, éles, bozótvágó késsel kergették el a nemzeti színű pólós fiatalembert. Az eset híre elterjedt a Jobbik rendezvényén, ahonnan - a konfliktus csitítása érdekében - többen átmentek az SZDSZ sátrához - mondta Szabó Gábor, aki szerint fizikai atrocitásra nem került sor, jóllehet később a roma származású büfések telefonon hívták ismerőseiket, és 15 autóval 40-50 fő jelent meg - mondta a pártigazgató szemtanúkra hivatkozva.

A BRFK sajtóügyeletese szerint a rendőrök megjelentek a helyszínen, de senkit nem állítottak elő.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK