Ismeretlen tettesek elvitték Kádár János földi maradványait a fővárosi Fiumei úti temetőből. A sírok márvány előlapját levették, a föld egy részét kihányták, a fémkoporsót kivágták. A rendőrség szerint a Kádár felesége hamvait tartalmazó urnának is nyoma veszett.

Megrongálták Kádár Jánosnak, az MSZMP volt főtitkárának és feleségének sírját a fővárosi Fiumei úti temetőben - közölte az [origo]-val Szentendrei Angéla, a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője. A két sír márvány előlapját levették, a földet pedig kihányták a síremlékekről. A síremlék környékét a rendőrök lezárták, a közelébe nem lehet menni, a sírt körülvevő bokroktól pedig egyébként sem látni a sírhelyet.

A tettesek felfeszítették a volt pártvezető fémkoporsóját, és mint azt a SOTE Igazságügyi Orvostani ntézetében csütörtökre virradóra megállapították: több csontot elvittek. A sírból eltűnt Kádár felesége urnája is.

A temetőben lévő munkásmozgalmi panteonra a következő feliratot írták: "Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat". Ez az idézet a Kárpátia együttes Neveket akarok hallani című dalából származik - emlékeztet az MTI, amely hozzáteszi, hogy a 2003-ban alakult magyar zenekar a Wikipedia nevű internetes lexikon szócikke szerint "magyar nemzeti-rock stílusú", "erős nemzeti identitású és revizionista" zenét játszik.

A rongálás valószínűleg hajnalban történhetett, éjjel 1 órakor a sír még sértetlen volt. Akkor ugyanis direkt megnézték a temetőben járőröző biztonsági őrök, hogy a május elsején elhelyezett mécsesek nem okoztak-e tüzet - közölte a temető vezérigazgatója. Simóka Kálmánné szerint nem voltak ilyen durva rongálásra felkészülve. Az 56 hektárnyi területű temetőt éjjelenként három biztonsági őr ellenőrzi, akik nem tudnak mindehol ott lenni. Simóka szerint a rombolásnak semmilyen előjele nem volt.

Fotó: Hajdú D. András

A rongálók valószínűleg többen lehettek. Először eltávolították a vörös gránit fedlapot, amire "gyilkosok '56" feliratot fújtak rá. 1-1,5 méter mélyen kiásták a sírt, a fémkoporsóba pedig 30-szor 30-as lyukat vágtak. Az elmúlt 7 évben egyszer rongálták meg Kádár sírját, akkor egy idős nő öntötte le zöld festékkel.

A VIII. kerületi kapitányság külön nyomozócsoportot állított fel annak kiderítésre, hogy mikor történt a bűncselekmény, illetve hogy ki követte el azt. Délután fél háromkor még folyt a helyszíni szemle. A rendőrség rongálás vétsége miatt indított nyomozást.

Forrás: MTI

Kádár János - eredeti nevén Csermanek János - 1912-ben született. Az MSZMP főtitkáraként 1956-1988 között a szocialista diktatúra első embere volt. Az ő nevéhez fűződik többek között az 1956-os forradalom leverése, valamint az azt követő megtorlások, kivégzések. Kádár Budapesten, 1989. július 6-án halt meg. Mindössze néhány órás különbség van a halála és Nagy Imre volt miniszterelnök legfelsőbb bírósági rehabilitációjának kihirdetése között.