Meghalt a légvárnál megsérült kisfiú

2007.05.03. 16:10

Nem tudták megmenteni az életét annak a nyolcéves kisfiúnak, aki súlyosan megsérült a keddi légvár-balesetben. A majálisra felállított felfújható várat a hirtelen kerekedett szél kapta fel és nekicsapta egy rácsnak.

Meghalt az a nyolcéves kisfiú, aki május 1-én sérült meg, amikor a szél felkapott egy légvárat Budapesten, a XVIII. kerületben. A kisfiú haláláról Szita János, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet megbízott főigazgatója tájékoztatta közleményben az MTI-t csütörtökön.

A kisfiúról már szerdán tanácstalanul nyilatkoztak a kórházban. Csepregi Gyula, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet intenzív osztályának vezetője akkor azt mondta, hogy minden lehetséges módszer alkalmazását mérlegelve semmilyen műtéttel nem tudják javítani a gyerek állapotát.

A majálisra felállított légvár-balesetben többen is megsérültek kedden. A szerencsétlenség akkor következett be, amikor a légvárat a szél váratlanul felkapta és nekicsapta egy rácsnak. A súlyosan megsérült kisfiút újra kellett éleszteni, mentőhelikopterrel szállították kórházba. A balesetben egy másik gyerek is súlyosan megsérült, egy kismama és négy gyermek pedig könnyebb sérülést szenvedett.

A baleset miatt a rendőrség ismeretlen személy ellen, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást. A rendőrök meghallgatják a szemtanúkat és az üzemeltetőket is. Szakértőket is kirendeltek, így orvos, meteorológus, építész, statikus és munkavédelmi szakember vizsgálja a törtéteket. Egyelőre azt megbecsülni sem lehet, mikorra lesz eredménye az eljárásnak.

A szabályozás szerint az ilyen felfújható légvárak a mutatványos berendezések legkevésbé veszélyes, III. kategóriába tartoznak - mondta szerdán az [origo]-nak Kathy Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője. Ezért magát a berendezést rendszeresen be kell vizsgáltatni, de az ezt üzemeltető személynek nem kell semmilyen igazolást, engedélyt beszereznie. A légvárakat rendszeresen ellenőriztetni kell különféle vizsgáló intézetekkel, amely tanúsítványt állít ki arról, hogy rendben találta az eszközt. A légváraknál háromévente kell elvégezni ezt a biztonságossági ellenőrzést.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK