Tovább szolgálnának magyarok Afganisztánban

2007.05.04. 8:19

Ha kormány is úgy dönt, nem csak két évig maradnának a magyar katonák Afganisztánban. Erről Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszélt, aki azt is lehetségesnek tartja, hogy a kinn maradó katonák üzemeltessék a kabuli repülőteret.

Nyáron dönt a kormány arról, hogy ne csak a korábban vállalt két évre, hanem tovább maradjanak magyar katonák Afganisztánban - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter az afganisztáni Puli-Humriban, a magyar katonákkal tartott csütörtök esti állománygyűlésen. Egészen addig maradnának, amíg a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) programjai folyamatban vannak.

A miniszter a hosszú távú tervekről is beszélt, szerinte a jövőben - amellett, hogy Magyarország egy PRT vezetésével van jelen - lehetőség lesz arra, hogy mintegy 40 katona négy hónapig üzemeltesse a kabuli repülőteret. Később pedig akár a Baglán tartományba tervezett rendőrképző központ katonai biztosítását is elvállalhatná a magyar egység.

Szekeres Imre az MTI-nek azt nyilatkozta: biztos, hogy 2009-2010-ben még lesz feladatuk a magyar katonáknak Afganisztánban. Nyár elején megérkeznek az ázsiai országba a katonák munkáját megkönnyítő, felderítő robotrepülőgépek - tette hozzá.

Fekete László alezredes, a magyar egység parancsnok-helyettese beszámolt arról, hogy 125 millió forintnak megfelelő összeget használhatnak fel civil programokra, amit elsősorban oktatási és egészségügyi célokra költenek el. Például sátrakat, iskolai füzeteket és táblákat vittek olyan kis falvakba, ahol nincs iskola, így a szabad ég alatt tanítanak. Máshol kutakat ástak, illetve törpe-vízerőművet telepítettek, amely egy kisebb települést el tud látni árammal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK