A köpködő és a szemetelő sofőr se úszta meg

2007.05.04. 12:04

Februárban történt, hogy a Moszkva tér előtti megállóban a villamos ajtaja becsukódott az utazni készülő férfi előtt. Hogy a sofőr volt-e türelmetlen, vagy az utas túl lassú, azt nem tudni. Mindenestre tény, hogy lemaradt a villamosról. Erre felhúzta magát a férfi, futott a villamos után és a végállomáson - a BKV beszámolója szerint  - kirángatta a villamosvezetőt és agyba-főbe verte.

Börtönbüntetés sofőrverésért

Mint a történet mutatja, arra is van példa, hogy az utasoktól kell félteni a BKV-munkatársakat. A cég sajtóosztályán ezzel kapcsolatban azt mondták, nagyon ritka, hogy alkalmazottaik bejelentést tesznek az őket ért sérelmek miatt "A járművezetőinktől nagymértékű alkalmazkodást várunk el mind az utasok, mind a közlekedés más résztvevőivel kapcsolatban" - állítja a BKV.

A közelmúltban leginkább a trolibuszvezetőket találták meg az agresszív utasok. Nagyobb publicitást is kapott, amikor az október 23-i zavargások idején két sofőrt is megtámadtak. Itt anyagi kár is keletkezett, feljelentés lett az ügy folytatása. Januárban is megtámadtak egy trolibuszvezetőt, a sofőr pedig feljelentést tett. A legdurvább eset tavaly júliusban, a 83-as járaton történt. Egy sofőrt megütött egy motoros, aki azóta felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

"Úgy fél évente kapok"

Akik régóta használják a tömegközlekedést, talán láttak már olyan esetet, amikor egy-egy bliccelő szóváltásba keveredett az ellenőrökkel. Ugyanakkor - mint azt a közelmúltban az [origo]-nak az egyik ellenőr elmondta - a dulakodás, sőt a verekedés sem ritka.

"Minket rendszeresen ütlegelnek" - közölte az Örs vezér terén munka közben egyikük. A harminc év körüli nő sorolta: "Legutóbb januárban vertek meg, azelőtt szeptemberben, azelőtt meg már nem is emlékszem. Úgy fél évente kapok" - állította egykedvűen. Mögötte a biztonsági őr közben folyamatosan bólogatott. "Vannak nagyon durva emberek" - mondta.

2006-ban bántalmazás miatt 5 esetben, 2007 első négy hónapjában 3 esetben tett a BKV hatósági feljelentést. Azonban voltak olyan esetek is, amikor a helyszínre érkező rendőrök hivatalból indítottak eljárást. A BKV beszámolója szerint tavaly nyáron a 3-as metró vonalán egy utas orrba vágott egy ellenőrt. Civil ruhás rendőrök vitték be az agresszív utast a Nyugati téri őrsre.

Idén egyszer még egy pisztolynak látszó tárggyal is megfenyegették a BKV egyik főellenőrét. A helyszínre érkező rendőrök előállították a fenyegetőzőt, de a rendőrségi vizsgálatot bűncselekmény hiányában később lezárták.

Pszichológus foglalkozik velük

Mindezek ellenére a BKV-nál azt állítják: a javuló tendencia kimutatható. "Szerencsére egyáltalán nem mondható gyakorinak az utastámadás - főleg az ellenőri létszám és az ellenőrzött utasszám tükrében". (Saját adatai szerint a közlekedési vállalat évente 1,3 milliárd utast szállít.) Az ország egyik legnagyobb cégénél egyébként nem csak lehetőség van rá, hogy a sérelmet szenvedett alkalmazottak orvosi segítséget vegyenek igénybe, ez "kifejezetten szervezett körülmények között zajlik". Mint azt a BKV-nál érdeklődésünkre közölték: "szakpszichológus által vezetett tréningeken vesznek részt az ilyen aspektusból érintett jegyellenőrök".

Lencsés Csaba

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK