Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes utasítására a Budapesti Temetkezési Intézet szombatra virradóra megtisztította és rendbe hozta Kádár János szerdán megrongált sírját. A Munkáspárt a felháborodását fejezi ki amiatt, hogy a sírt előzetes bejelentés nélkül, éjjel állították helyre.

Szombaton kora reggelre helyreállították Kádár János síremlékét - tájékoztatta Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója az MTI-t. Simóka Kálmánné elmondta: mivel a rendőrség nem tartott igényt tovább az általuk kihantolt csontokra, azokat visszahelyezhették a sírba. Kádár János maradványait egy új fémkoporsóban helyezték el a sírban. A gránittömböt letisztították, a feliratot újraaranyozták, és helyreállították a síremléket.

Simóka Kálmánné a hajnali időpontot azzal indokolta, hogy a szombat reggel hét órai nyitásra szerettek volna elkészülni a munkálatokkal, mert a sírkertet hétvégén sokan látogatják. "Az volt a célunk, hogy minél gyorsabban megszüntessük ezt a kegyeletsértő állapotot" - hangsúlyozta, majd kiemelte: szó sincs újratemetésről. Tájékoztatása szerint hajnalban ott volt a síremléknél Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes is, akinek beszámolt a helyreállítás menetéről és költségeiről.

Hagyó Miklós közleményben tudatta: azért döntött a sírhelyreállításáról, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy a nemzeti panteonnak helyet adó temetőben "üresen tátongó, összetört gránitlapokkal szegélyezett sírhely hirdesse a semmiféle politikai szándékkal nem igazolható barbárságot". A munkálatokat úgy végeztette el a főpolgármester-helyettes, hogy amikor előkerül az eltulajdonított urna, a hamvakat és a csontokat viszonylag könnyen a többi földi maradvány mellé lehessen helyezni - tartalmazza a közlemény.

A Munkáspárt felháborodását fejezi ki amiatt, hogy "az éj leple alatt, titokban, fej nélkül, a legkisebb erőfeszítést se téve arra, hogy megtalálják a csontok többi részét, visszarakták Kádár János maradványait a sírba" - közölte a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége közleményben szombaton.

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnökségének közleménye szerint a sír helyreállításának módjáról és időpontjáról nyilvánvalóan politikai döntés született. Ez azt mutatja, hogy a szocialisták és a liberálisok még mindig, 18 évvel halála után is, rettegnek Kádár Jánostól - hangsúlyozta a Munkáspárt közleménye.

A Magyar Kommunista Munkáspárt szombat délelőttre megemlékezést Kádár János sírjához szervezett. Korábban levélben jelezték Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Demszky Gábor főpolgármesternek, hogy szeretnék újratemetni Kádár Jánost, mert úgy vélik: arra csak a pártnak van erkölcsi és politikai alapja.

A Fiumei úti sírkertben szerdán délelőtt fedezték fel, hogy ismeretlenek feldúlták a néhai pártvezető síremlékét, a sírt felfeszítették és abból több csontot, valamint a koponyát elvitték. Ugyancsak eltűnt a sírból az az urna, amely Kádár János feleségének a hamvait tartalmazta. A rendőrség, amely rongálás miatt indított eljárást, pénteken kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.