Nem szigorítják a meddővé tétel szabályait

2007.05.07. 19:06

Elutasította az Országgyűlés, hogy szigorítsa a művi meddővé tétel szabályait. Ezért továbbra is bármelyik 18. életévét betöltött személy kérheti, hogy sterilizálják, hiába szerette volna emelni ezt a korhatárt a szavazást kezdeményező civil szervezet. Szerintük rossz hatással van a fiatalok gyerekvállalási kedvére, ha teljesen szabadon úgy dönthetnek, hogy meddővé operáltatják magukat.

A parlament azért tűzte ismét napirendjére a művi meddővé tétel ügyét, mert az Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület népi kezdeményezést indított, amelyet több mint ötvenezren támogattak. A civil szervezet azt próbálta elérni, hogy szigorítsák a nem egészségügyi, hanem családtervezési célú meddővé tétel szabályait. Jelenleg ugyanis bárki, aki betöltötte a 18. életévét, kérheti a sterilizálást, bár a beavatkozást 26 éves kor alatt azért szigorúbb szabályokhoz kötik. Az Országgyűlés hétfő este úgy döntött, hogy nincs szükség a szigorításra, marad a nagykorúsággal egybeeső korhatár.

Semmi okunk arra, hogy változtassunk a jelenlegi rendszeren - mondta Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikusa, aki hangsúlyozta, hogy még egy éve sem működik ez az új, kiérlelt szabályozás. A volt egészségügyi miniszter szerint teljesen más lenne a helyzet, ha az eddigi tapasztalatok átértékeléséről lenne szó, de szerinte most csak egy lobbicsoport folytat utóvédharcot. Az MSZP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett rá, hogy voltak viták a művi meddővé tételről a koalíción belül is, de sikerült megegyezni, és ezt nem bontják fel.

Önrendelkezés vs. biológiai öncsonkítás

Az Alkotmánybíróság 2005. novemberében megsemmisítette a korábbi korlátozásokat. Ezek alapján ugyanis csak a 35 évnél idősebb vagy már három saját gyermekkel rendelkező férfiak és nők végeztethették el a beavatkozást, ami az alkotmánybírák szerint ellenkezik az önrendelkezés jogával. Az engedékenyebb szabályozás viszont heves vitákat váltott ki, a Magyar Orvosi Kamara egyenesen visszafordíthatatlan biológiai csonkításnak nevezte a műtét lehetőségét. A legfőbb érv a liberalizálással szemben az volt, hogy ilyen fiatal korban nem lehet felelősen meghozni egy gyakorlatilag egész éltre kiható döntést.

A parlamenti szavazás küszöbén azonban egy másik érvvel próbált hatni a képviselőkre hatni az Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület. Gaal Gergely, az aláírásgyűjtési akciójának szervezője az [origo]-nak elmondta: az a meggyőződésünk, hogy a fiatalok gyermekvállalási kedvére rossz hatással van a jelenlegi törvény. A kedvezőtlen életkezdési kilátások, a lelki problémák sokasága és a "mindezt tetéző fogyasztásorientált szemléletmód" eleve negatívan befolyásolja a gyerekvállalást, a feltételek újragondolásának viszont szerintük pozitív üzenete lenne. "Ezzel az Országgyűlés meg tudná mutatni, milyen komoly döntésről van szó, hiszen egyre fogy a magyar népesség" - magyarázta Gaal Gergely, aki meg van győződve róla, hogy a fiatalok így jobban átgondolnák a sterilizálást.

Kevésbé felelősségteljesek a mai fiatalok

A tizennyolcadik életév betöltése a nagykorúság, így a cselekvőképesség határa. Arra a kérdésünkre, hogy az ezt betöltő személyek más fontos döntéseket is meghozhatnak maguk, saját felelősségükre, a civil szervezet munkatársa azt válaszolta, talán ez sem mindig helyes. "A mai fiatal korosztály kevésbé felelősségteljes, mint a korábbiak, főként a média, és a fogyasztási kultúra miatt, ezért akár más fontos kérdéseknél is felmerülhetne, elég érettek-e hozzá" - mondta.

A civil szervezet még az utolsó pillanatban is megpróbált a szigorítás mellett kampányolni: minden országgyűlési képviselőnek eljuttattak egy személyes levelet a szavazás előtt. Ebben arra is felhívták a figyelmüket, hogy éppen anyák napja után egy nappal kell állást foglalniuk a meddővé tétel kérdésében. Még a parlamenti szavazást megelőzően az aláírásgyűjtés szervezője azt mondta: ezzel az akcióval a demokratikus lehetőségeket kimerítették. Így más választásuk már nincs, mint felvilágosító munkával elérni, hogy minél kevesebben mondjanak le ilyen módon a gyerekvállalásról - fejtette ki Gaal Gergely. "Megakadályozni nyilván nem tudjuk, de megpróbáljuk lebeszélni erről a fiatalokat" - tette hozzá.

Gergely Zsófia - Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKK