Kenderpárti gyűlések lesznek vasárnap

2007.05.07. 14:04

Koncertekkel egybekötött Nemzeti Legalizációs Népgyűlést szervez a Kendermag Egyesület, amelyen a szerintük igazságtalan jelenlegi drogpolitika ellen tiltakoznak. A rendezvényt idén először Budapest mellett öt vidéki nagyvárosban is megtartják május 13-án.

A rendezvényt a Global Marijuana March nevű nemzetközi programsorozat részeként tartják meg. Ebben az évben ugyanis a világ 226 városában tartanak hasonló demonstrációt. Budapesten a Margitszigeten demonstrálnak, itt többek között a Ladánybene 27, a Riddim Colony, valamint Jamie Winchester és Hrutka Róbert is fellép. Budapest mellett Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szombathely lesz a színhelye a koncertekkel fűszerezett megmozdulásnak.

A Kendermag Egyesület a rendezvény alkalmával elkészített egy Legalizációs Kátét, amelyben a fő érveiket foglalják össze. Ebben többek között arra hivatkoznak, hogy a drogok teljes tilalma nagyon sok probléma forrása. Így például a feketepiac nagy hasznot húz, a szerek eredete és összetétele bizonytalan, valamint a drogfogyasztók a társadalom peremére szorulnak.

Az egyesület szerint a legjobb megoldás az lenne, ha teljesen legalizálnák a könnyű drogok fogyasztását. Ezt ugyanakkor erős kontrollal szabályoznák is. Példaként az egyesület Hollandiára hivatkozik, ahol csak bizonyos boltokban (coffee shopokban), csak 18 éven felüliek vásárolhatnak ellenőrzött helyről származó marihuánát, amelyet helyben kell elfogyasztani.

Azt a Kendermag is elismeri, hogy jelenleg még az emberek többsége nem értene egyet egy ilyen szabályozással. Ezért egyelőre azt szeretnék elérni, hogy a könnyű drogok fogyasztóit ne büntesse az állam.

KAPCSOLÓDÓ CIKK